in

PRIZNANJA za Dan općine Funtana dobile Marijana Liović, gimnastičarke, Davor Dujović i male odbojkašice

Foto Tanja Kocijančić

Dan općine Funtana i Dan iseljenih Funtanjana obilježeni su svečanom sjednicom općinskog vijeća u ponedjeljak navečer na Trgu sv. Bernarda, kada su dodijeljene nagrade i priznanja u čast proslave zaštitnika sv. Bernarda, koji se obilježava 20. kolovoza.

Brojni su se mještani okupili da bi čuli tko je nagrađen priznanjima, a ovaj su ih put dobili članica kuglačke reprezentacije Marijana Liović za osvojenu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu održanom u svibnju u Češkoj. Nagradu općine Funtana – Sv. Bernardo dobio je i Klub ritmičke i estetske gimnastike Galatea radi osvajanja 1., 2. i 3. mjesta na međunarodnim turnirima u određenim kategorijama i vrstama vježbi, potom Davor Dujović zbog svog izuma pametnog distribucijskog panela za mala plovila i Školsko sportsko društvo Osnovne škole Vladimir Nazor Vrsar za osvajanje 1. mjesta na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava za osnovne škole za školsku godinu 2018./2019., u kategoriji djevojčica 5. i 6. razreda.

Nagrade su im uručili načelnik Mladen Grgeta i predsjednik Vijeća Marin Tonković, koji su prije toga održali prigodne govore, kao i zamjenica načelnika Elena Morellato Djapjaš, koja se publici obratila na talijanskom jeziku.

Grgeta se osvrnuo na brojne investicije u proteklom razdoblju, jer će Funtana ovu godinu pamtiti po ulaganjima vrijednima čak 300 milijuna kuna.

-Hrvatske ceste i Istarski vodovod tijekom zime obnovili su glavnu prometnicu kroz naselje i izgradili novi rotor na ulazu u mjesto iz smjera Poreča, što je pratila i rekonstrukcija kompletne infrastrukture, što je sve zajedno stajalo oko 14 milijuna kuna. Valamar je u prvi veliki kamp s pet zvjezdica – Istra Premium Camping Resort u dvije godine uložio čak 280 milijuna kuna, a jedna od glavnih općinsih investicija svakako je obnova i nadogradnja svlačionica NK Funtana u što je općina uložila gotovo 2 milijuna kuna, nanizao je načelnik sve učinjeno u zadnjih godinu dana.

Spomenuo je i niz planova koje imaju, poput obnove javne plaže između Turističkog naselja i kampa Istra, novo dječje igralište u Lahima, produbljenje plaže u uvali Perila i kao najveći projekt – 6 milijuna kuna vrijedna izgradnja nove prometnice kroz Coke.

-Pred nama je još niz značajnih ulaganja u infrastrukturne projekte. Dakako u fokusu našeg djelovanja i dalje je naša skrb za sve mještane Funtane, pogotovo za one najpotrebitije, naše najmlađe, učenike i studente koje pratimo ozbiljnim stipendijama, umirovljenike, osobe u socijalnim teškoćama i sve one kojima Općina može pomoći. Koristim priliku zahvaliti se na razumijevanju i ispričati se mještanima zbog prometnih ograničenja tijekom izvođenja radova na rekonstrukciji državne ceste koja prolazi kroz naše mjesto, istaknuo je predsjednik vijeća.

Na početku su svečanu sjednicu otvorile članice vokalne skupine Mendule iz Vrsara, a na kraju su podijeljene i nagrade Turističke zajednice za najljepše uređene okućnice, te svim najboljim funtanjanskim učenicima. Njima su nagrade Bernardina uručile članice Udruge za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“.

Ova je sjednica bila jedno od posljednjih događanja u višednevnoj fešti koju je Funtana organizirala u čast svog patrona sv. Bernarda. Njemu u čast danas će se služiti sveta misa u 11 sati, a navečer slijedi još jedan koncert na Trgu sv. Bernarda.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Arhiv - Pučko otvoreno učilište Poreč

POREČ – Počinje festival uličnih umjetnosti STREET ART – baza će biti Roxy Artičok

Zlato za odvažne Vižinadi

U PRIPREMI ZBIRKA: Vižinada skuplja predmete koji su se koristili u kultnom filmu „Kelly’s Heroes” prije pola stoljeća