in

Provedite miran Božić – bez pirotehnike

Policijska uprava istarska želi svima mirne i sigurne božićne blagdane

Kako bi ovogodišnji blagdani protekli mirno i bez problema, policija poziva građane da ne koriste pirotehnička sredstva, da ne zlorabe eksplozivne i druge tvari te da ne pucaju iz vatrenog oružja.

Naime, uporaba pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljena je samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, a mogu ih koristiti samo osobe starije od 18 godina. Ne smiju se koristiti u zatvorenim prostorima i na prostorima gdje se okuplja veći broj građana, a zabranjeno ih je bacati prema drugim osobama ili prema životinjama.

Maloljetnici od 14 do 18 godina mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Podsjećamo građane da navedena sredstva nisu ”dječja” pirotehnika te da ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Petarde i rakete nisu igračke niti dio blagdanskog ugođaja. Njihovo nestručno rukovanje može izazvati ozbiljne ozljede te stoga apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde niti druga sredstva od kojih mogu stradati. Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način. 

Svim građanima i turistima koji borave na području Istre, Policijska uprava istarska želi mirne i sigurne božićne blagdane!

Blagdanska čestitka gradonačelnika Grada Poreča Lorisa Peršurića

POREČ: Pratite dječji festival VESELI GLASI – VOCI ALLEGRE za Božić na Facebooku