in

Puljanka Gordana Deranja, jedna od najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu: “Žena se stalno preispituje hoće li moći pomiriti obitelj i posao”

Zahvalne na svim slobodama koje smo dobile, od prava glasovanja, prava na školovanje, imovinu i plaću za rad, vrijeme je da naše generacije pomaknu letvicu još više, piše portal 100posto.

Međunarodni dan žena obilježava se 110 godina za redom, nakon deklaracije koju je 8. ožujka 1909. donijela Socijalistička partija Amerike. Simbolika se vrlo brzo proširila cijelim svijetom.

Od karanfila i hvale se ne živi, tako smo se za ovaj Dan žena okrenuli konkretnim stvarima koje mogu pomoći zaposlenim ženama u Hrvatskoj, i onima koje to žele postati. U razgovoru s jednom od najmoćnijih žena biznisa pretresli smo položaj Hrvatica u domaćem gospodarstvu.

Gordana Deranja, predsjednica Uprave i suvlasnica Tehnomonta, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca prva je žena na toj funkciji, trenutno obnaša drugi mandat. Poznata je priča kako je zasjela na čelo pulskog brodogradilišta dok je firma imala 140 milijuna duga, bez dobavljača i s blokiranim računom. Na pitanje bi li ijedan muškarac preuzeo tvrtku u takvom stanju, odgovara da vjerojatno i bi, ali nije baš bilo pretendenata na to radno mjesto.

“Vjerojatno zato sam i predsjednica uprave jer to nije imalo neku veliku budućnost u tom trenutku kad se to gledalo. Tako da nije bilo previše otpora što sam ja predsjednica uprave. Ali s druge strane možete gledati to da su kolege imale povjerenja u mene da skupa sa mnom to možemo izvući. Možete gledati i s jedne i s druge strane”, rekla je Gorana Deranja na početku razgovora za 100posto.

Žena je na vodećim pozicijama manje, a za to su manje plaćene. Nisu to izmišljeni podaci to su službene statistike uzete iz nekoliko izvora. Tako je i na istraživanje o položaju žena je predstavila Hrvatska udruga poslodavaca pokazalo da je u upravama hrvatskih državnih kompanija trenutno samo 5,3 posto žena, a u privatnom sektoru ih je manje od 19 posto. Iako ohrabrujuće je da brojke pokazuju dugoročan rast.

Prepreke u društvu, ali i u samim ženama

Prema onome što je čula od drugih žena, jer kako tvrdi u svom poslovnom putu nije imala većih problema jedan dio najvećeg izazova koji stoji pred ženama u biznisu leži u njima samima. “Žena se stalno preispituje ima taj osjećaj straha. Hoće li uspjeti, kako će pomiriti to i obitelj. Previše razmišljamo. Mali je postotak onih žena koje odmah skaču u akciju i odmah kažu – da ja to mogu! Tu se razlikujemo od muškaraca koji kažu da mogu oni biti sve. Tu je naš karakter jedan ograničavajući faktor. A drugi je nepovjerenje okoline. Jer jedno je kada je muškarac predsjednik uprave, a drugo je kad je žena. Dok se ne dokažeš i postigneš neki status”, kazala je Deranja za 100posto.

Osim što su generalno na nižim pozicijama, žene su i manje plaćene od muških kolega. Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ističe da je prosječna razlika u plaćama 12 posto, dok analiza Europske komisije pokazuje da je prosječna razlika u plaćama 8,7 posto – to su pokazatelji kada se govori o istom radnom mjestu.

Kaže da u slučajevima kada su žene u kontinuitetu isfrustrirane tada napuštaju firmu i pokreću svoj privatni posao. Obično su povrijeđene, zasićene i to im je poticaj da pokrenu nešto svoje. Po tom su pitanju žene hrabrije od muškaraca, ali na pokretanje posla kreću iz reakcije bilo zbog nužde ili zbog nezadovoljstva sredinom u kojoj radi.

“Svi skupa moramo osvijestiti taj problem, jer nije korektno. Posao nema rodnu oznaku, nije ni muški ni ženski, nego je kvalitetno odrađen posao za kojeg trebaš dobiti i kvalitetnu plaću. To bi trebalo biti mjerilo i cilj prema kojem firma ide. I sigurno da onoga tko kvalitetno odradi posao trebaš nagraditi da bi tu ostao s tobom i bio uz tvoju firmu”, naglašava Deranja da sigurno postoje žene koje se bore za svoja primanja, ali svejedno treba raditi na osvješćivanju društva i samih žena.

Cijeli intervju možete pročitati na portalu 100posto.

U PRODAJI KARTE ZA POREČKI SUSRET „DI SI GENERACIJO“ –evo gdje se mogu kupiti

Nađen maloljetnik koji je jučer lažno dojavio da se bomba nalazi u bujskoj školi