in

Razorna tuča u Sloveniji uvod je u ono što nas očekuje idućih dana

Foto Istramet - Neurje.si

U sklopu nove destabilizacije atmosfere, snažan razvoj oblaka u petak popodne zabilježen je na sjeveroistoku Slovenije gdje je lokalno bilo razorne tuče koja je izazvala veliku materijalnu štetu. Uništeni su poljoprivredni nasadi, automobili, poplavljeni su podrumi, letjeli su krovovi… U Štajerskoj su zbog nevremena puno posla imali i vatrogasci: sanirali su otvorena krovišta, ispumpavali oborinske vode, čistili šljunak i nanose blata s prometnica, uklanjali srušena stabla i sanirali poplavljenu cestu, prenosi Jutarnji.hr.

Brojne dojave preplavile su slovenski meteorološki portal Neurje, koji tijekom cijelog poslijepodneva i večeri izvještava o široko rasprostranjenoj pojavi tuče. Nakovnji snažnih kumulonimbusa bili su vidljivi čak i iz Istre, što dočarava snagu vertikalnog razvoja oblaka nad tim područjem.

Ovakav izgled sustava upućuje na pojavu krupne (teške) tuče koja uslijed jakih uzlaznih strujanja prkosi gravitaciji, odnosno brojna manja zrna sudaraju se tvoreći veća zrna, sve dok ne postanu toliko teška da prevlada sila gravitacije.

To je samo uvod u daljnju eskalaciju nestabilnosti koju očekujemo idućih dana. Naš dio Europe nalazit će se na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, što će pogodovati razvoju ekstremnih nestabilnosti.

Ukoliko pogledamo ukupnu sumu oborina u idućih 7 dana, vidimo kako se situacija dodano zakomplicirala, te kako će nestabilnosti biti još i rasprostranjenije nego se to prvobitno mislilo, a naročito se to odnosi na sjevernu Italiju, Sloveniju, Austriju, Češku i Slovačku.

Međutim, dio tih nestabilnosti povremeno će dolaziti i do Hrvatske, a naročito će ugrožen biti sjever zemlje, gorsko područje te naposljetku i Istra i Kvarner gdje bi također lokalno moglo biti jakih nestabilnosti. Daljnji razvoj situacije možete pratiti u trodnevnoj prognozi! (Istramet).

unique ples

POREČ: Plesni studio Unique izvrsnim rezultatima u Sloveniji zaključio bogatu sezonu

Ilustracija Pixabay ljekarna apoteka

Dežurna ljekarna u Poreču u nedjelju 9.6.