in

ROVINJ: Svečano otvorena nova zgrada Doma za starije «Domenico Pergolis»

Svečanim činom rezanja vrpce kojim su zajednički pristupili istarski župan Fabrizio Radin, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga i ravnateljica ustanove, Kristina Laginja, u prisutnosti brojnih uzvanika, službeno je otvorena nova zgrada Doma za starije «Domenico Pergolis».

Dogradnjom Doma za starije osobe «Domenico Pergolis» povećan je smještajni kapacitet za stalne korisnike, točnije njih 41, kao i za 24 korisnika u Dnevnom centru, a novitet je i Odjel za korisnike s Alzheimerovom i drugim demencijama. Rezultat je to zajedničkog projekta Istarske županije i Grada Rovinja, vrijednog preko 32 milijuna kuna, a čije je okončanje obilježeno upravo u godini u kojoj Dom obilježava 120. obljetnicu od otvaranja,.

«Ono što je novina – u svom je govoru istaknula ravnateljica Doma, Kristina Laginja –, ovdje će naći smještaj  osobe koje boluju od raznih vrsta demencija, osobito Alzheimerove bolesti, ali i osobe o kojima ćemo se samo tijekom dana skrbiti odnosno dok su njihovi bližnji na poslu.

Velik je ovo dan i za Županiju i za Grad Rovinj, ali i za ovu ustanovu i njezine djelatnike koji su brigu oko starijih osoba odabrali kao struku i zanimanje, no velik je ovo dan i za osobe na listama čekanja jer živjeti starost doista je izazov i za pojedinca i za njegovu obitelj, ali i zajednicu».

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Marko Paliaga koji je podsjetio kako je Grad Rovinj zajedno sa Županijom  2017. godine inicirao i krenuo u višemilijunski projekat dogradnje županijskog Doma za starije osobe vlastitim sredstvima.

«Ne gradimo ceste koje ne vode nikud, ne polažemo bezvremenske kamene temeljce,  već gradimo vrtiće, škole pa i domove za starije osobe. Opremamo domove zdravlja, hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce, policiju i sudove.  Mi idemo naprijed, ali ne koliko bismo željeli, htjeli i mogli. Srećom, zahvaljujući našoj međusobnoj suradnji sa  županijom okončali smo i ovaj hvale vrijedan projekt te započeli jedan niz gradskih kontinuiranih ulaganja u različite projekte i sfere našega grada”, rekao je Paliaga.

“Vjerujem da je i ovo dokaz kako politika  može biti briga za javno dobro i iznimno sam ponosan što mi ovdje u Rovinju i Istri to konstantno iskazujemo mareći prije svega za potrebite, podižući standarde u svakom segmentu života i rada», naglasio je gradonačelnik, dok se lika i djela poznatog rovinjskog dobrotvorca čije ime ponosno nosi Dom, prisjetio zamjenik Župana koji obnaša dužnost Župana, Fabrizio Radin.

Svečanost je otvorila himna koju su izveli mladi talentirani glazbenici Eleonora Dobrović i Luka Brgić, dok je svečanost uljepšao nastup zbora „Oldtimeri“ korisnika Doma koji je izveo nekoliko prigodnih pjesmi.

Podsjećamo, 25. svibnja 2016. godine potpisan je Sporazum o sufinanciranju dogradnje Doma za starije „D. Pergolis“ Rovinj između Grada Rovinja, Istarske županije i Doma u kojem su definirani omjeri sufinanciranja dogradnje i opremanja Doma na način da potrebna sredstva osiguravaju 50% Grad i 50% Županija.

Ukupna neto površina dograđene građevine iznosi 2.070,16 m2.

Vrijednost projekta iznosi 32.369.000 kuna, a uključuje građevinske radove, opremanje, projektantski nadzor i stručni nadzor.

Maškare u nedjelju u Novoj Vasi i Červar Portu, u utorak šentenca pustu KAŠTIJUNKU

MARČANA: Maskenbal za male i velike 21. veljače uz ples i izbor za “naj kolač”