in

S prvog sastanka EU projekta ”Poreč Living streets’“ usmjerenog transformaciji javnih površina u prostore za druženje građana

Nedavno je, u virtualnom izdanju, održan inicijalni (”kick off”) radni sastanak u sklopu provedbe EU projekta ”Living streets”, na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Poreča, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, te porečke Udruge Zona.

Podsjetimo, u suradnji s gradskim poduzećem Parentium, te udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, Grad je u lipnju prijavio je projekt ”Poreč Living streets” na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska Klimatska Inicijativa) Living streets, koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, te tri različite organizacije: Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala, te Sustainable City Network iz Grčke. Ukupan budžet iznosi 22.100 eura dok su Gradu Poreču za provedbu projekta odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 eura, odnosno stopa sufinanciranja u iznosu nešto većem od 90 %. Inicijalno predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci, od rujna 2020. do rujna 2021. godine, no zbog epidemiološke situacije provedba projektnih aktivnosti prilagodit će se općim uvjetima i mogućnostima.

Kroz projekt se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama, te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu.

Ovo je samo jedan u nizu projekata, u sklopu kojega Grad preuzima pionirsku ulogu, ulogu pokretača, odnosno ulogu implementatora novih koncepata. Naime, kao prvi grad u Hrvatskoj, u sklopu provedbe projekta ”Poreč Living streets” Grad Poreč će na svojim ulicama implementirati tzv. ”parklet” koncept. ”Parklet” označava improviziranu zelenu površinu koja se s pločnika proširuje na kolnik, te tako zauzima nekoliko parkirališnih mjesta i stvara više prostora za ljude, pozivajući ih na druženje, odnosno predstavljajući javni prostor dostupan svima. Na taj se način urbani gradski prostori oplemenjuju, te im se vraća njihova prvobitna namjena, a to je služenje građanima. Upravo to je i cilj projekta ”Poreč Living streets”.

– U Poreču se već duže vrijeme radi na provedbi i implementaciji „zelenih“ projekata – od sudjelovanja u nacionalnoj akciji „Zasadi drvo – ne budi panj“ u sklopu koje smo, skupa sa građanima, do sada, u dvije godine zasadili više od 1.000 sadnica stabala, do čak osam postavljenih punionica za električne automobile na javnim i privatnim površinama, naše komunalno i prometno redarstvo koristi vozila na električni pogon, za što smo ostvarili sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kroz još jedan EU projekt u procesu smo uvođenja mini autobusa na električni pogon za razvijanje pilot-projekta javnog prijevoza…. Puno se toga radi, ali smo istovremeno svjedoci kako su gradske ulice i trgovi puno više od tranzitnih područja koja služe samo kretanju. One su prvenstveno javni prostori koji mogu i moraju obogatiti socijalno, društveno i gospodarsko tkivo zajednice. Kako bi se to postiglo, želimo «aktivirati» ulice, olakšati pristup pješacima i biciklistima i provesti programe koji podižu kvalitetu života naših građana i čine grad ugodnim mjestom za život i boravak na otvorenom, kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta, napominje kako posljednjih nekoliko desetljeća, zbog sve većih globalnih pritisaka kao što su urbanizacija, porast broja stanovnika, te klimatske promjene, sve se više pažnje pridaje održivom razvoju, a posebno njegovom multidisciplinarnom pristupu.

– Uloga gradova u klimatskim promjenama je velika. U gradovima živi oko 54% globalne populacije, te troše oko 70% energije i proizvode oko 75% emisija stakleničkih plinova. Danas na cestama diljem svijeta ima gotovo 800 milijuna vozila, a ta brojka mogla bi se udvostručiti do 2030. godine. Istovremeno, sukladno podacima iz Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča (SEAP), odnosno iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča za period do 2030. godine (SECAP), u ukupnoj potrošnji energije (2017. godina) sektor prometa sudjeluje s 46,61%, odnosno isti je odgovoran za 58,87%, odnosno više od polovine sveukupnih emisija CO2 na području Grada Poreča. Gradovi imaju ključnu ulogu u postupcima ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama i svi se novi projekti koji uključuju razvoj gradova, moraju time voditi. Održiva urbana mobilnost ovime postaje jednom od ključnih tema održivih politika, zaključuje Lalić.

Osim gore navedenog, projekt „Poreč Living Streets“ vrlo je bogat aktivnostima – od kolektivne sadnje, participativnog djelovanja građana pa sve do uređenja „zelenih“ zona  s kulturnim sadržajima i slično.

Istarska županija usvojila proračun za 2021. “težak” 1,6 milijardi kuna

Bez vode 15. prosinca dijelovi Vižinade i Poreča