in

SOS Šape i gradovi Istre pomažu psima s Banovine – priključite se akciji kako bi mogli spasiti još nesretnih životinja!

Udruga za zaštitu životinja SOS Šape iz Poreča pokrenula je prije nekoliko tjedana inicijativu da se pomogne ljudima i životinjama s područja pogođenim potresom. Kako Šape nemaju svoje sklonište, a u Istri postoji nekoliko registriranih skloništa u kojima ima mjesta, rodila se ideja da gradovi sponzoriraju boravak i standardnu veterinarsku obradu za 1-2 psa do udomljenja.

-Odmah su se odazvali gradovi Buje, Rovinj i Poreč, a naša će Udruga financirati dodatne veterinarske usluge, te eventualno i neka liječenja. Nismo htjeli nasumce skupljati pse lutalice po ulici kako su to radili neki zaštitari zbog čega je nastala cijela zbrka, već smo se obratili Skloništu za životinje Veterinarske stanice Sisak kako bi ostvarili ovu ideju. Naime, Veterinarska stanica Sisak ima ugovore s općinama na području koje je stradalo u potresu, a svi zaprimljeni psi su prošli obaveznih 14 dana karantene i čekanja da se eventualni vlasnik javi, što je zakonska obaveza bez obzira ako pas nema čip. Tako smo osigurali da su svi psi lutalice ili napušteni i da neće biti nesporazuma, te da su spremni za udomljenje, pojašnjavaju iz ove porečke udruge.

Kako je na tom području i inače uvijek bilo lutalica, a u ovakvoj situaciji je pritisak na sklonište još veći, SOS Šape smatrale su da će tako pomoći i skloništu da oslobodi mjesta za nove pridošlice.

-I kada je došao taj radostan dan iznajmili smo veliki kombi i otišli po 5 slatkih njuškica. Benny, Snoopy i Deni su smješteni u skloništu Veterinarske bolnice Poreč, a Ozzy i Popper (brat i sestra) u skloništu UO „Val de Saresi“ u Rovinju. Zahvaljujemo se veterinarima i vlasnicima ovih skloništa koji su dočekali ekipu i lijepo skrbe o njima, a mi ćemo ih redovno obilaziti. Sada ih čeka daljnja veterinarska obrada i kada budu potpuno spremni, napravit ćemo lijepe fotografije i videa, te im tražiti prave obitelji za njih. Svi su predivni i očekujemo da će brzo naći svoje domove, uvjerene su volonterke iz Šapa.

Kako bi što bolje iskoristili iznajmljeni kombi u polasku su preuzeli transportere koje je Wida Pfeuffer iz Novigrada i njen Tierhilfe Istrien pripremio za Sklonište u Sisku, a također i 10 kućica za mace i pse koje je izradio Zajim Grga Softić iz Vodnjana za Glinu.

-Zahvaljujemo se svima koji sudjeluju u ovoj akciji, volonterima, sponzorima i donatorima koji nam omogućavaju da pomažemo. Još jednom se pokazuje snaga dobre suradnje i zajedništva. Kako u skloništima u Istri ima još mjesta, nadamo se da će se našoj inicijativi pridružiti i drugi gradovi, pa i tvrtke kako bi mogli pomoći većem broju pasa. A time pomažemo ujedno i ljudima koji su se našli u ovoj nezavidnoj situaciji, poručuju iz Šapa.

Gradovi i tvrtke koje se žele pridružiti našoj inicijativi mogu im se javiti na sospawsporec@gmail.com .

Istra – U subotu 7 novih slučaja, nažalost preminula osoba od 44 godine

Čarobna Noć muzeja pod rovinjskim nebom