in

22. INA Rallyju Poreč: Prvog dana vode Mađari Gyarmati-Kocsis

Foto 22. INA Rally Poreč

Ovogodišnji 22.INA Rally Poreč 2021. okupio je na startu prvog dana 69 posada iz šest zemalja, a zadatak su odradili dva puta istom dionicom brzinca Sv.Lovreč, ukupne duljine nepunih 18 km. Prvi prolaz, nimalo lakom, što više zahtjevnom dionicom uskih cestica u naseljenom prostoru, najbolje su prošli Mađari  Anel Gyarmati-Gyorgy Kocsis u robusnom Mitsubishi Lanceru Evo IX, stekavši prednost od 1,5 sekunde ispred sunarodnjaka Antala Kovacsa i Gergelya Istovicsa u Ford Fiesti R5. Do trećeg je vremena stigao prošlogodišnji pobjednik Slovenac Rok Turk sa suvozačem Vilijem Ošlajom u Hyundai i20, upisavši zaostatak za vodećima 5 sekundi. Na prvom su brzincu težu nesreću izlijetanjem sa staze doživjeli, srećom bez posljedica po sebe, Buzećani Sanjin Prodan i Elena Golojka, čiji je Citroen C2  znatno, gotovo neprepoznatljivo oštećen.

Foto 22. INA Rally Poreč
Foto 22. INA Rally Poreč

Drugi prolaz istom dionicom najbolje su odvezli Turk-Ošlaj uz prednost od 2,8 sekundi, odnosno tek desetinku više ispred obje mađarske posade. Na kraju prvog dana, na noćni odmor otišlo se s rezultatima u kojima posada  Gyarmati- Kocsis ima prednost od 1,6 sekundi ispred druge mađarske posade Kovacsa-Istovicsa, dok je Turk smanjio razmak na svega 2,2 sekunde.

Mađarska posada Gyarmati Kocsis ina rally poreč 2021
Mađari pobjednici prvog dana utrke – Foto M. Krpan

Najbolji rezultat među hrvatskim posadama, petim mjestom „generalke“,poslije prvog dana, ostvario je najtrofejniji hrvatski rally as Juraj Šebalj sa suvozačem Ivanom Pogarčićem (AKK Sveta Nedelja, Mitsubishi Lancer EVO X, klase 5)  uz zaostatak od 19,9 sekundi iza vodećih, a samo poziciju niže ostvarili su Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) koji u Ford Fiesti Rally 4 bilježe zaostatak od 36,8 sekundi.

Prvi su dan uspješno završile 63 posade, a subotnji natjecateljski, obimniji program krenuo je već od 8,38 sati kada je startao prvi od dva brzinca Tar. Slijedi BI Vežnaveri, također s dva prolaska. Poslijepodnevni dio, od 14,20 sati objedinjuje po dva prolaska brzincima Flengi i Kanfanar, a na cilju u Servisnom parkiralištu na Žatiki najboljeg sudionika ovogodišnjeg rallya, poslije 298,11 km itinerera i deset brzinskih ispita (88,66 km) očekuje se oko 18,30 sati.

Rally se odvija u organizaciji Autokluba Poreč Motorsport i AKORK Skok racing, uz pokroviteljstvo Grada Poreča i sponzora INA Industriju nafte d.d.

Ceremonijalnom startu prisustvovali su Edi Milokanović ispred organizatora, zamjenik porečkog gradonačelnika Elio Štifanić, predsjednici hrvatskog i slovenskog automobilističkog saveza Davorin Štetner i Rado Raspet te slovenski delegat Dagmar Šuster.

                                                                                                            Miroslav KRPAN

zatvor policija ilustracija pexels

PULA: Roditeljima određen pritvor zbog smrti sina (15). DORH: Bili su svjesni da je loše, nisu zvali doktora

Boris Miletić najpopularniji župan na Facebooku