in

DAN POREČKOG SPORTA – Sportašica desetljeća Marijana Liović, priznanja i Ediju Hadžiću, Petri Belević i Marie Zoe Baldo

Foto Andi Bančić

Na tradicionalnom Danu porečkog sporta, održanom u dvorani Žatika u utorak navečer, dodijeljene su godišnje sportske nagrade za postignuta sportska dostignuća i rezultate u organizaciji Sportske zajednice Grada Poreča.
Svjetska prvakinja i rekorderka, članica Kuglačkog kluba Istra, Marijana Liović proglašena je sportašicom desetljeća. Zadnji put je ta nagrada dodijeljena 2011. Njen klub Istra proglašen je najboljom ekipom Grada Poreča za 2020. na čelu s trenericom Ružicom Močibob, a najbolja momčad je Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju koji je osvojio državnom prvenstvo na čelu s trenerom Milanom Žužićem. Plivač ovog kluba Edi Hadžić proglašen je najboljim sportašem Grada Poreča za 2020.

Marijana Liović sportašica je desetljeća – Foto Andi Bančić

Nagrada za životno djelo u području sporta dodijeljena je Petru Orloviću, koji je već 50 godina aktivan u Hrvačkom klubu.
Najbolja trenerica je Natalija Tvrtković iz Kluba ritmičko sportske gimnastike Poreč, a najbolja sportašica Marie Zoe Baldo iz Mačevalačkog kluba Špada.
Najperspektivnija sportašica za 2020. je Petra Belević iz Kluba ritmičko sportske gimnastike, juniorska reprezentativka Hrvatske.

Plivač Edi Hadžić je najbolji sportaš – Foto Andi Bančić

Uručene su i nagrade perspektivnim mladim sportašima i sportašicama, a to su Andrea Bošnjak i Luka Vinkerlić iz Atletskog kluba Maximvs, Eva Leona Komšić iz Kickboxing kluba King, Lana Kadum, Alan Srdoč, Rian Dušan i Galen Oštir iz Karate kluba Finida, Nina Gašparini iz Ženskog kuglačkog kluba Istra, Alem Juskoski iz Mačevalačkog kluba Špada, Bernard Kodrnja iz Nogometnog kluba Jadran, Nika Fabijanić i Leon Vale iz Kluba za daljinsko plivanje Poreč te Filip Butković iz Sportsko-ribolovnog društva Zubatac.

Marie Zoe Baldo je najbolja sportašica – Foto Andi Bančić

Nagrade su sportašima uručili gradonačelnik Loris Peršurić i njegovi zamjenici Elio Štifanić i Ugo Musizza, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, dopredsjednik Sportske zajednice Grada Poreča Dalibor Jakovčić, te predsjednik Nadzornog odbora Kristijan Klarić.

Gradonačelnik Loris Peršurić čestitao je svim nagrađenima, ali i drugim porečkim sportašima, sportskim djelatnicima, udrugama i klubovima koji na najbolji način promoviraju svoj grad diljem Hrvatske i u inozemstvu te ga ispunjavaju ponosom. Svima je odao priznanje i radi dodatnih odricanja i teškoća kojima su bili izloženi zbog pandemije koronavirusa.

Najperspektivniji sportaši Grada Poreča za 2020. – Foto Andi Bančić

– Drago mi je da u vidu podrške sportašima rebalansom proračuna povećano je izdavanje za dodatnih više od milijun kuna te je sad na godišnjoj razini preko 8 milijuna kuna. Također, nastavljamo razvijati sportsku infrastrukturu – trenutno nogometni kampus, za koji očekujemo da će biti gotov do kraja ove godine, ali i izmjene Generalnog urbanističkog plana, racionalizaciju svih troškova i bolje uklapanje i drugih sportskih terena iznad dvorane Žatika te, za početak, bar još jedno novo igralište.

ŽKK Istra je najbolji klub – Foto Andi Bančić

Natalija Tvrtković je najbolja trenerica – Foto Andi Bančić

Petar Orlović – Nagrada za životno djelo – Foto Andi Bančić
Klub za daljinsko plivanje Poreč najbolji je klub u 2020. – Foto Andi Bančić

Kako se navodi u obrazloženju, Orlović je rođen 1951. godine u Srednjoj Gori, općina Korenica, te se hrvanjem počeo baviti u Hrvačkom klubu “Gospić” 1966. godine. Kad se 1971. zaposlio u Poreču, u Plavoj laguni, postao je redovni član Hrvačkog kluba Poreč, u kojemu je od tada aktivan, dakle pedeset godina. U svojstvu natjecatelja postigao je niz zapaženih rezultata, od kojih su najznačajniji titula viceprvaka Jugoslavije, prvaka Hrvatske i osvajača Kupa Hrvatske, a bio je i član reprezentacije Hrvatske. Proglašavan je najboljim sportašem, trenerom i sportskim djelatnikom Poreča, a za zasluge u sportu primio je i Nagradu 30. April Grada Poreča-Parenzo te srebrnu plaketu nekadašnje SOFK-e Hrvatske. Pod njegovim vodstvom porečki hrvači osvojili su po četiri zlatne, sedam srebrnih te 12 brončanih medalja na seniorskim i juniorskim prvenstvima Jugoslavije, zatim devet zlatnih, 19 srebrnih i 16 brončanih medalja na seniorskim i juniorskim prvenstvima Hrvatske. Jedan je od zagovornika široke međunarodne suradnje s klubovima iz raznih zemalja Europe te je ostvario kontakt s najmanje 30 klubova, a i glavni je koordinator organizacije međunarodnog juniorskog turnira Trofej Jadrana, koji se u Poreču uspješno održava već dvadeset godina.

Put do nagrada

Ženski kuglački klub Istra osvojio je drugo mjesto u Prvoj HKL sezona 2019/20. i u Prvoj HKL nakon jesenske polusezone 2020/21. Ekipu čine kapetanica Marijana Liović, Nataša Ravnić, Katja Oplanić, Nikolina Pavlaković, Maja Nanić, Valentina Pavlaković, Martina Legović Matošević, Barbara Buretić, Sindy Jelenić te trenerica Ružica Močibob.

Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč prvi je u momčadskom Prvenstvu Hrvatske, a pobjedničku momčad čine Edi Hadžić, Jakov Igrec, Leon Vale i trener Milan Žužić.

Zoe Marie Baldo u prošloj je godini osvojila  prvo mjesto na završnoj rang-listi HMS za seniorke, zlatnu medalju na seniorskom Prvenstvu Hrvatske, šesto mjesto na juniorskom Mediteranskom prvenstvu u Tunisu te 50. na juniorskom Europskom prvenstvu u Poreču. Nastupila je na turnirima juniorskog Svjetskog kupa u Budimpešti, Alžiru, bugarskom Plovdivu i njemačkom Dormagenu.

Edi Hadžić osvojio je treće mjesto u apsolutnom ukupnom poretku te prvo u ukupnom poretku mlađih seniora u Kupu Hrvatske u daljinskom plivanju Cro cup, zatim dvije srebre medalje u seniorskoj i mlađeseniorskoj konkurenciji na Prvenstvu Hrvatske na 7,5 kilometra i brončanu medalju na mlađeseniorskom Prvenstvu Hrvatske na 5 kilometara u otvorenim vodama.

Najbolja trenerica Natalija Tvrtković, zajedno je s najperspektivnijom sportašicom Petrom Belević i Gresom Ramadani iz Kluba ritmičko sportske gimnastike Poreč, osvojila na Prvenstvu Hrvatske po jednu zlatnu, dvije srebrne i četiri brončane medalje.

Kako se dolazi do nagrada i priznanja ?

Povjerenstvo kojeg čine predsjednik, dopredsjednik ,tajnica Sportske zajednice, jedan član Izvršnog odbora te predstavnik medija koji prati sportska zbivanja i rezultate na području Grada Poreča provode postupak nominacije kandidata, na temelju postignutih rezultata i uspjeha ostvarenih na :
 Svjetskim i europskim prvenstvima,
 Svjetskim i euro kupovima,
 Olimpijskim igrama,
 Mediteranskim igrama,
 Svjetskim, europskim i međunarodnim ligama,
 Međunarodnim utrkama, mitinzima, regatama i turnirima,
 Domaćim ligaškim, ekipnim i pojedinačnim natjecanjima.

Prijedlog liste nominiranih kandidata potvrđuje Izvršni odbor Sportske zajednice.

Tko je ove godine glasao i kako?

Temeljem utvrđenog prijedloga za nominaciju izbor najboljih vrši Ocjenjivački sud koji čine:

 Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić,
 Dogradonačelnik Elio Štifanić,
 Pročelnica Gradskog upravnog odjela nadležnog za područje sporta Vesna Kordić,
 Svi članovi Izvršnog odbora Sportske zajednice,
 Predsjednik i članovi Nadzornog odbora Sportske zajednice,
 Tajnica Sportske zajednice Grada Poreča,
 Predstavnik Udruge kineziologa,
 Predstavnik elektronskih i pisanih medija s područja Grada Poreča.

Glasovanje se provodi javno putem glasačkog listića. Glasovanje za izbor najboljih u 2020. godini obavilo je 15 ovlaštenih predstavnika.

stara škola u funtani siječanj 2021

FUNTANA: Vijećnici planiraju izmijeniti urbanistički plan Zelene lagune

Foto Rally Poreč

Auto Rally zatvara ceste na Poreštini i u Kanfanaru