in

Europski tjedan sporta u Poreču – Izvor najsportaša, Dani otvorenih vrata fitness centra, pokazni treninzi Društva invalida…

Već sedmu godinu, točnije od 2015. godine u rujnu – točnije od 23. do 30.9. održava se „Europski tjedan sporta” projekt je koji je pokrenula Europska komisija s ciljem podizanja svijesti o bavljenju tjelesnom aktivnošću i sportom među građanima Europske unije. Ministarstvo turizma i sporta, kao nacionalni koordinator za Republiku Hrvatsku, zaduženo je za organizaciju nacionalnih događaja, a usporedo se taj događaj odvija u svim državama Europske unije kao i širom Hrvatske pod motom #BeActive.

Tjelesno zdravlje i sport važni su čimbenici naših života koi su nažalost načinom i brzinom života zapostavljeni što s vremenom umanjuje kvalitetu života, narušava mentalno zdravlje, a na kraju djeluje i na pogoršanje zdravstvenog statusa.
Nažalost, Hrvatska je po najnovijim ispitivanjima koja su provedena 2020. godine u EU  na neslavnom prvom mjestu po broju pretilih osoba i osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom, dok je u ispitivanju o redovitom bavljenju tjelesnom aktivnošću pri samom dnu.
Prema procjenama iz publikacije OECD-a “The Heavy Burden of Obesity”, prekomjerna tjelesna masa povezuje se u Hrvatskoj s očekivanim smanjenjem trajanja života za tri i pol godine. Prema projekcijama iz te publikacije, do 2050. godine prekomjerna tjelesna masa bit će odgovorna za 75 posto slučajeva dijabetesa (167.000), 10 posto kardiovaskularnih bolesti (279.000), 7 posto slučajeva demencije (20.000) i 5 posto slučajeva raka (16.000).

Sportska zajednica Grada Poreča i Zdravi grad Poreč u suradnji s Udrugom kineziologa uključit će se svojim aktivnostima u Europski  tjedan sporta kako bi potakli sugrađane na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću.

„Što to znači baviti se redovnom tjelesnom aktivnošću?”
Redovna tjelesna aktivnost je svaka aktivnost koju provodimo redovito ( minimalno 2 – 3 puta tjedno) s ciljem poboljšanja psiho motoričkih sposobnosti, a možemo je upražnjavati kroz razne oblike kretanja i tjelesnog vježbanja
Redovnom tjelesnom aktivnošću osim toga djelujemo preventivno ili rehabilitacijski na naš organizam  kod bolesti koje su trenutno najveći krivci za invalidnost i smrtnost današnje populacije kao što su kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa – šećerne bolesti, arterioskleroze, povišene tjelesne težine, stres.


„Što postižemo redovnom tjelesnom aktivnošću?”

Možemo jednostavno kazati: „ Podižemo nivo zdravlja, tjelesne sposobnosti, zadovoljstva, sreće, spremnost na rješavanje raznih dnevnih obveza kako na poslu tako i u privatnom životu” ili kraće rečeno podižemo kvalitetu mentalnog zdravlja i života.
Kojim se aktivnostima možemo baviti u Poreču ?
Teško pitanje, lagan odgovor….Teško zato jer bi sigurno poneku aktivnost izostaviti, a lagano jer na Poreštini postoji čitav niz sportskih klubova, društva i neformalnih grupa koja se bave organizacijom i vođenjem raznih oblika sportske rekreacije kao što su : hodanje, vožnja biciklom, plivanje, trčanje, plesanje, joga, planinarenje, hodanje sa štapovima – nordijsko hodanje, aerobic, fitness, joga, razni borilački sportovi, ples, streličarstvo, stolni tenis, nogomet, rukomet, odbojka, košarka, tenis, jedrenje,…
U današnjoj situaciji uzrokovanoj COVID – om, u kojoj ovisimo o ograničenjima vezanim uz korištenje sportskih dvorana, fitnessa i zatvorenih prostora koje koristimo za vježbanje, došla je do izražaja sportska politika planske izgradnja i opremanja oko 130 sportskih i dječjih igrališta, vježbališta (fitnessa) na otvorenom, izgrađena i povezana mreža šetališta uz more, brojne biciklističke staze, što omogućuju stanovnicima Poreštine da se gotovo neometano bave tjelesno aktivnošću na otvorenom što brojni rekreativci i sportaši svih dobi i uzrasta u velikom broju koriste, a time do punog izražaja dolazi uzrečica „Poreč grad Sporta”
Ovogodišnji program događaja povodom Europskog tjedna sporta osmišljen je u prvom redu kako bi pokazao bar djelić onog što nude porečke udruge i sportski klubovi svim dobnim skupinama našeg Grada, a sastoji se od :

  • Dana otovorenih vrata fitness centra i bodybuilding kluba „Veli Jože” od 23.09. do 27.09.
  • Pokazni treninzi Udruge invalida Poreč u otvorenom fitness -u centra „Veli Jože”
  • Prezentacija porečkih sportskih klubova i udruga na terenima sportskog centra „Veli Jože” 27.09. od 9:30 do 12 sati
  • Izbor sportaša za 2020. godinu 28.09. u dvorani „Žatika”
  • Vježbanje korisnika Doma umirovljenika Poreč 28.09.
  • Nordijsko hodanje 29.09.

Nadamo se da će se ovim aktivnostima potaknuti naše neodlučne sugrađane da započnu sa redovitim tjelesnim aktivnostima čime će krenuti ka zdravom i kvalitetnijem načinu života.

Gradovi su za ljude, a ne automobile – poručili su iz porečke Zagrebačke!

KUZMINJA u Kašteliru uz klapu Nevera, izložbu Besida i druženje na Vrbanovici