in

Funtanjanka Asja Zolota brani boje Hrvatske na Europskom odbojkaškom prvenstvu U17

Foto Hrvatski odbojkaški savez - Asja Zolota OK Funtana-Vrsar

Kadetska ženska odbojkaška reprezentacija Hrvatske, djevojke rođene 2007. i 2008. godine, koja se od 16. lipnja pripremala u Valpovu za U17 Europsko prvenstvo, u nedjelju 9. srpnja otputovala je u Vrnjačku Banju gdje su im od utorka 11. srpnja počeli susreti skupine A koja se igra u Srbiji (skupina B igra se u Mađarskoj). I već nižu pobjede, a u njihovim redovima je i Funtanjanka Asja Zolota, igračica Odbojkaškog kluba Funtana-Vrsar.

Nakon glatke 3:0 (14, 13, 11) pobjede u utorak navečer protiv selekcije Estonije, za samo 59 minuta, u srijedu, samo 17 sati kasnije, pobijeđena je i reprezentacija Italije, s 3:1 (25:23, 21:25, 25:20, 25:18) nakon 110 minuta borbe.

U trećem susretu skupine A Hrvatske je nakon iscrpljujućih 127 minuta igre pobijedila odličnu selekciju Poljske s 3:2 (25:23, 25:21, 22:25, 22.25, 15:13) zauzevši trenutno drugu poziciju, nakon Bugarske koja ima također tri pobjede ali i maksimalnih 9 bodova. Hrvatska je druga sa skorom 3-0 i 8 bodova.

U petak je dan odmora za sve ekipe, što će našim djevojkama i te kako dobro doći nakon iscrpljujućeg meča i velike pobjede kojom su dodatno izgradile samopouzdanje pred ostatak natjecanja.

Protiv Poljakinja naše su djevojke krenule u svakom setu s osjetnijim rezultatskim zaostatkom, negdje do polovice, a onda bi furiozno okrenule rezultat. Tako je bila u prva dva seta, a pogotovo je stresan bio prvi u kojem su Poljakinje vodile 23:20, da bi sa pet poena u nizu Hrvatice osvojile prvi set. Vrlo slično je bilo i u drugom, i tu se lovio zaostatak, i ulovio na kraju, no u trećem Poljska ima 8:1 što naše više nisu uspjele anulirati do kraja seta. Iako su i tu bile blizu (17:21), ali su na kraju Poljakinje slavile sa 25:22, isto kao i u četvrtom setu, pa se ušlo u rulet petoga.

I tu su naše krenule u zaostatku (3:5), pa okrenule na 10:9 i 12:11 do konačnih 15:13. Klara Vasilj u pobjedu je ugradila 22 poena, Maša Mlinar 19, Iva Ucović 15 te Lorena Smojver 10.

Statistički je Hrvatska bila dominantna u svim segmentima odbojkaške igre: 48-46 poeni u napadu, 12-7 blok, 12-10 as servisi, 55-39% prijem servisa, i jedino u čemu su suparnice bile bolje su greške; Poljakinje 33 a Hrvatice 39 pogreške koje su direktno pretvorene u poene.

Izbornik Miodrag Miki Stojaković (dugo godina bio je trener u OK Poreč) nakon susreta je komentirao:

„Vrlo, vrlo teška utakmica. Prva dva seta u egalu, ali smo ih riješili u svoju korist, da bi one dobile iduća dva. Pojačale su Poljakinje obranu, branile nemoguće situacije, a tu smo i mi malo ušli u nervozu. No, u ruletu petog seta smo na kraju mi bili smireniji i našli postavu koja je uspjela riješiti utakmicu. Odlično smo ušli u natjecanja na ovom EP, s tri pobjede, i sada će nam iznimno dobro doći slobodan dan da se malo rekuperiramo i spremni dočekamo sljedeću utakmicu protiv Srbije u subotu u 17.30 sati.“

Članice U 17 kadetske reprezentacije Hrvatske su: Prkačin, Roso, Kontošić, Stošić, Zolota, Francetić, Mlinar, Smojver, Golemac, Ivković, Gulin, Vasilj, Caušević i Ucović.

Sve utakmice s Europskog prvenstva možete uživo pratiti na YouTube kanalu Odbojkaškog saveza Srbije.

Izvor Hrvatski odbojkaški savez

ilustracija hitna pomoć nesreća

Miletić: Napori urodili plodom! Država će plaćati troškove zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata u Bolnici Izola

Foto Muzej grada Rovinja

U rovinjskom muzeju otvorena izložba “Zaklon od neba” Lidije Šeler