in

ISTRA U PARIZU: Novigradski strijelac Giovanni Cernogoraz nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara

Foto Grad Novigrad

Judašica Barbara Matić i strijelac Giovanni Cernogoraz nosit će hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja ljetnih Igara XXXIII. olimpijade u Parizu (26. srpnja -11. kolovoza). Odluku o tome, na temelju pristiglih prijedloga nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova, donijelo je Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na elektroničkoj sjednici u četvrtak. 

Foto Hrvatski olimpijski odbor

Iako Barbara Matić još nije na popisu HOO-ovih evidentnih kandidata za Pariz, a taj status ima osiguran kao svjetski br. 1, dvostruka svjetska (ove godine i europska) prvakinja je pet dana uoči službene objave vijesti o nastupu na trećim olimpijskim igrama, izabrana i za nositeljicu hrvatske trobojnice u Parizu. 

Giovanni Cernogoraz je rezultatski obilježio predolimpijsku 2023. godinu naslovima svjetskog i europskog prvaka, a u trofejnoj kolekciji najjače mu sjaji olimpijsko zlato iz Londona 2012. godine. Podsjetimo, Cernogoraz je bio i sportaš 2023. godine u HOO-ovu izboru, jednako kao i Barbara Matić koja je naslov sportašice godine podijelila sa sugrađankom Lenom Stojković iz taekwondoa.  

Drugi put zaredom streljaštvo će dati olimpijskog stjegonošu, nakon što je, također zlatni olimpijac, Josip Glasnović (iz Rija 2016.), nosio hrvatsku trobojnicu na svečanosti otvaranja Igara u Tokiju, skupa s atletičarkom Sandrom Perković. Na Igrama u Tokiju prvi put je primijenjeno MOO-ovo pravilo o sportašici i sportašu kao zajedničkim nositeljima nacionalne zastave na svečanosti otvaranja Igara kako bi se i na taj način promovirala ravnopravnost spolova u sportu. (hoo/vk), piše na svojoj web stranici Hrvatski olimpijski odbor.

“Nositi zastavu i predstavljati sve sportaše svoje države posebna je prilika, san svakog sportaša. Meni će to biti velika čast i vjerujem da ću biti uzbuđen.” rekao je Giovanni za web stranicu Grada Novigrada.

Giovanni će otputovati za Pariz 22.srpnja, a prvo ćemo ga moći pratiti na svečanom otvaranju ovogodišnjih ljetnih Olimpijskih igara koje će se održati u petak 26. srpnja. Prema najavama s Hrvatske radio-televizije, ukupno se očekuje oko 240 sati olimpijskog programa u 15 dana (oko 15 sati dnevno) na Drugom programu (HRT – HTV 2), uz druge povezane sadržaje (središnju večernju emisiju CROissant, dodatni stream olimpijskih prijenosa na HRTi i objave na društvenim mrežama).

lanterna plaža

Danas je prvi dan ljeta i najtopliji dan u godini. Za vikend promjena

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Policija se oglasila o pucnjavi u Vrsaru: Uhićen deset minuta nakon zločina