in

KLASTERSKI PROJEKT: Poreština dobila 850 kilometara biciklističkih staza

Kaštelirski dio doline Mirne

Gotov je prvi klasterski projekt koji uključuje 24 nove biciklističke staze ukupne dužine 850 kilometara na Poreštini. Nisu baš sve trase nove, ali su dizajnirane na nov način, opisane na pet jezika, stvoreni su GPS zapisi i ucrtane mape. Karte su spremne za tisak, ali će ipak pričekati neka bolja vremena, kada korona-kriza završi. Uređeno je, dakle, 5 cestovnih, 10 obiteljskih i 9 brdskih staza, rekao nam je direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik.

Nedavno smo pisali o uništenim stupićima tih novih staza na području Kaštelira, ali Velenik kaže da su ondje gdje su uništeni ili uklonjeni postavljeni novi.

Da bi se ovih 850 kilometara staza uredilo razvila se nedavno suradnja sa Saschom Wieseom, vlasnikom obrta Bike Center Poreč koji u cikloturizmu ima dvadesetogodišnje iskustvo. Pa je tako nastao projekt uređenja 24 nove biciklističke staze na području Poreštine. Neke od njih namijenjene su obiteljima, druge su za bicikliste koji voze samo po prometnicama, pa su za takve odabrane prometnice gdje ima najmanje prometa, a treće su specijalizirane za MTB bicikliste tj. po šumama i livadama. Krajem prošle i početkom ove godine završen je prvi dio projekta, koji je uključivao dizajniranje i ucrtavanje staza na raznim portalima radi što točnijeg mapiranja, opisivanje svake staze i zanimljivosti na njima zasebno, izrađivanje tehničkih podataka za svaku stazu, te pripremu dokumentacije za postavljanje biciklističkih znakova, a sve navedeno na pet jezika.

Kaštelirska ruta

Sascha Wiese rekao nam je da je završeno postavljanje svih znakova za ove biciklističke staze u suradnji s članovima Biciklističkog kluba Poreč koje su objavljene na Istra Bikeu i web stranicama TZ-a Poreč. Dodaje da treba napraviti karte i velike info-ploče na terenu gdje će staze biti prikazane. No, zasad se stalo, jer je korona-kriza zaustavila taj dio posla.

Uređene, sigurne i zanimljive biciklističke staze sadržaj su koji tijekom cijele godine rado koriste brojni turisti, ali i domaći zaljubljenici u bicikle, te su benefit za cijelu zajednicu. Misao je to kojom se vodi i Turistička zajednica Poreča ali i cijela Poreština, koja redovito ulaže upravo u ovaj segment turističke ponude.

Uređenjem ovih staza namjera dugoročni je cilj da Poreština postane referentna baza za pripreme različitih profila sportaša i ekipa tijekom cijele godine.

Realizacijom inicijative na klasterskoj razini želi se pristupiti sustavnom uređenju infrastrukture potrebne za razvoj outdoor proizvoda, unaprijediti postojeće aktivnosti, osmisliti i uvesti nove, snažnije se fokusirati na organizaciju outdoor događanja s posebnim naglaskom na razdoblje pred i posezone.

Foto: Sascha Wiese

KAŠTELIR: Preuređen dječji park u Babićima

FUNTANA na pola turističkog prometa od lani, prednjače Nijemci i Slovenci