in

OKO 1.500 SUDIONIKA IZ 47 DRŽAVA: Poreč domaćin najvećem europskom festivalu juda

Poreč je od 10. do 23. lipnja sportski dom za više od 1.500 judaša, njihove obitelji, čelnike Europske judo unije, trenere, znanstvenike i brojne druge zaljubljenike u sport. Naime, upravo je ovaj grad četvrti put zaredom izabran za domaćina najvećeg europskog okupljanja ovog sporta – Judo Festivala. Tim je povodom danas održana presica u hotelu Parentium koja je okupila predstavnike Grada Poreča, Turističke zajednice, Plave lagune, Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije.

– Zahvaljujem se u ime Grada Poreča organizatorima ovog predivnog događanja što su odabrali upravo naš grad. Ovo je nastavak naših napora da vrhunske sportske manifestacije dovedemo u Poreč i ugostimo na najbolji način, rekao jegradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Zadovoljstvo dolaskom sportaša i zaljubljenika u judo iz 47 država izrazio je i Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

– Događanja poput Judo Festivala uvelike obogaćuju ponudu i povećavaju vanpansionsku potrošnju. Na ovaj način potvrđujemo sve priče o potencijalu sportskog turizma te se veselimo i svim daljnjim aktivnostima, rekao je Velenik.

Svake godine Judo Festival napravi veliki iskorak, a ove godine treba istaknuti kamp za djecu s posebnim potrebama. Tako nešto obogati, ne samo sportsko događanje, nego i cijelo društvo, istaknuo je Neven Staver, predsjednik Uprave Plave Laguna.

U ime domaćina, Hrvatskog judo saveza, predsjednica Sanda Čorak je istakula: “Ovo je najveće europsko okupljanje judaša i iznimno smo ponosni što je tako dobar dojam svih prisutnih. Lijepo je vidjeti da se veliki napor svih uključenih isplati te da judaši iz cijelog svijeta jedva čekaju doći u Hrvatsku.”

– Željela bih zahvaliti Hrvatskom judo savezu, Gradu Poreču i svim ostalim partnerima, koji su zaslužni za vrhunsku organizaciju ovako velikog događanja – rekla je Jane Bridge, dopredsjednica Europske judo unije (EJU), dok je glavni tajnik Europske judo unije nadodao:

“Svake godine raste broj posjetitelja, a uz tradicionalno odličnu organizaciju hrvatskih domaćina, imamo i vrhunske uvjete za rad na nekoliko tatamija i dvorana za predavanja. “

Sve je počelo 10. lipnja Olimpijskim trening kampom (OTC), koji će ove godine trajati devet dana, a koji dovodi čak i najveću svjetsku zvijezdu, Francuza Teddyja Rinera. U istom periodu je i kadetski U18 trening kamp, dok U13 i U15 kamp traje tijekom cijelog Judo Festivala, kao i obiteljski judo kamp.

Kao što je istaknuto na konferenciji, velika novost ove godine je trening kamp za djecu s posebnim potrebama, 11. i 12. lipnja, za koji stručnjaci iz cijele Europe dolaze vidjeti rad hrvatskih trenera poput Marine Drašković iz Judo kluba Fuji, dobitnika nagrade #BeInclusive Europske komisije. Drugog dana kampa na druženje s polaznicima su došli olimpijski pobjednici Tina Trstenjak (SLO), Lukas Krpalek (CZE), Majlinda Kelmendi (KOS) te osvajačice europskih medalja Larisa Cerić (BIH) i Barbara Matić (CRO).

– Ovo su posebni trenuci i uživamo u svakoj prilici da radimo s djecom. Nekima od njih je ovo prvo putovanje bez roditelja, napreduju iz dana i dan. Jako sam ponosna jer možemo biti dio ovakvih kampova i pružiti im još jedan razlog za osmjeh, rekla je Barbara Matić, hrvatska reprezentativka.

Prenošenje znanja s europske i svjetske razine na lokalnu razinu je iznimno važno te će za to poslužiti program «Unaprijedi svoj klub». Tako će hrvatski treneri imati priliku dodatno se unaprijediti u radu s djecom između osam i 12 godina, i to 15. i 16. lipnja.

Veliko znanje i iskustvo i ove godine će prenijeti stručnjaci iz legendarnog Kodokan instituta (Tokio, Japan). Svi zainteresirani će od 13. do 16. lipnja moći raditi s europskim i svjetskim prvacima, pitati sve što ih zanima i napredovati u svojim vještinama. Od 12. do 14. lipnja u Poreču se održava i znanstvena konferencija «Istraživanja primjenjiva u judu».

Policajci iz Hannovera u posjeti istarskim kolegama – neke od zajedničkih tema nabavka droge putem weba, prostitucija u sezoni, promet…

Umag: Završna baletna priredba Carlotte Grisi – gostuju plesači iz Poreča, Japana i Rumunjske