in

POREČ i NOVIGRAD vodeći u državi po izdvajanju za sport

Sportska dvorana Žatika
Loris Peršurić/Foto Vladimir Bugarin

U top 10 hrvatskih gradova po izdvajanju za sport koji u njega iz proračuna ulažu između 10 i 20 posto vodeći je Poreč, a slijedi ga Novigrad. Toliki postotak izdvaja njih ukupno sedam, dva oko devet posto, a prva u Hrvatskoj je Orahovica s 25,64 posto izdvojenih za sport u 2018. godini, analizirao je portal Gradonačelnik.hr.

Orahovica pripada kategoriji malog grada, a takvih je među prvih deset po izdvajanju za sport pet, tri su srednja grada i tek dva velika. Pokazuju to podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu.

Poreč je u prošloj godini izdvojio 1.418,64 kuna po stanovniku, što ga je svrstalo na visoko drugo mjesto u državi.

Anteo Milos

Danas se sport sve više veže za rekreaciju i zdravlje, pa se gradovi uključuju u izgradnju terena za vježbanje na otvorenom, a posebno se pažnja posvećuje djeci i njihovom potrebom za bavljenjem sportom već u ranoj dobi. Posebno je to došlo u prvi plan nakon niza istraživanja koja su pokazala da je pretilost u djece prevelika.

Program WHO-a za razdoblje od 2014. do 2019. i bazi podataka te organizacije  o prehrani, pretilosti i tjelesnoj aktivnosti u Europi napominje da se u Programu održivog razvoja do 2030. sport smatra važnim pokretačem održivog razvoja i prepoznaje njegova uloga za bolje zdravlje i obrazovanje kao i njegov doprinos miru, promicanju tolerancije, poštovanju i socijalnoj uključenosti te osnaživanju žena i mladih.

Prema ove godine izrađenoj strategiji Središnjeg državnog ureda za sport do 2026. godine, izrađeno je 66 mjera i 155 aktivnosti kako bi se ulaganja i važnost sporta pouspješilo. Napominju da se dodatne tjelesne aktivnosti najmlađih poput Univerzalne športske škole i Vježbaonice koje za učenike provodi Hrvatski školski sportski savez  trebaju nastaviti razvijati, ali i da je potrebno  poziciju redovite tjelesne aktivnosti adekvatnije institucionalno riješiti kroz  redovne i planirane nastavne i izvannastavne aktivnosti.

Iako EU izravno ne financira sport, ipak postoje neki programi i projekti koji se mogu neizravno financirati. Primjerice, kroz program ruralnog razvoja mogu se financirati sportski objekti ako su bitni za pojedino područje, ili se pak u njih može uložiti kroz energetsku obnovu. No, s obzirom na to da  Europski odbor regija često ističe važnost sporta za gospodarstvo, jer ta industrija predstavlja dva posto BDP-a u EU i zapošljava 3,5 posto zaposlenih u Europi, te da je  povezan s drugim aktivnostima kao što je inkluzivni ili sportski turizam, tehnologija, zdravlje…, postoje i sve glasniji zahtjevi da se poboljša pristup financijskim sredstvima EU-a za sport. A upravo iz razloga kako bi se regijama i gradovima omogućilo da osiguraju pristojnu sportsku infrastrukturu.

Takvo što dobro bi došlo i domaćim gradovima koji iz svojih proračuna moraju financirati najveći dio sportske infrastrukture i rad udruga. 

Poreč – Uskoro gradnja nogometnog kampusa

Poreč je vodeći po lani izdvojenim proračunskim sredstvima za sport po glavi stanovnika, a gleda li se udjel izdvojenog novca iz proračuna za sport, sa 9,5 posto zauzeo je deveto mjesto.

S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, budućom izgradnjom nogometnog kampusa, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport.

-Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, odvajamo toliki iznos na godišnjoj razini samo za sport. Ipak, entuzijazam mnogih uključenih i dobra suradnja s udrugama u sportu pomažu da se sport u Poreču razvija iz godine u godinu. Ulaganja ćemo nastaviti i dalje te ćemo se truditi iznos povećavati iz godine u godinu, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Novigrad – Od sportskog turizma oko 50.000 noćenja

Sa 12,32 posto Novigrad je šesti među hrvatskim gradovima po izdvajanjima za sport u lanjskoj godini, a sa 1369,75 kuna po stanovniku izdvojenih za sport pozicionirao se je na drugo mjesto.

-Kada govorimo o sportsko-rekreativnoj infrastrukturi koja je posljednjih godina izgrađena javnim novcem iz gradskog proračuna, treba svakako istaknuti sportsku dvoranu, nogometne terene s prirodnom i umjetnom travom, tenis terene, igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, te čak 25 polivalentnih dječjih igrališta na najširem području Grada. Naš se grad može pohvaliti brojkom od više od 90.000 četvornih metara pod parkovima i dječjim igralištima, a pridodamo li tome i oko 600.000 m2 javnih zelenih površina, dolazimo do ukupne površine od 70 hektara koji su na raspolaganju našim sugrađanima najrazličitije dobi za igru, sport i rekreaciju. Mogu ovdje dodati i kako su upravo u završnoj fazi aktualne izmjene i dopune Prostornog plana Grada, u okviru kojih su neka od najatraktivnijih gradskih područja dodatno zaštićena tako što su definirana kao nova područja za sport i rekreaciju. Sva ta sportsko-rekreativna infrastruktura iziskuje i kvalitetno održavanje, a samim time i financijska izdvajanja iz gradskog proračuna. Iz gradskog budžeta sufinancira se i najam sportske dvorane za potrebe gradskih sportskih klubova. Tu su i godišnje proračunske dotacije za redoviti rad naših sportskih udruga odnosno klubova, kao i posebna izdvajanja za primjerice prijevoz ili liječničke preglede za sve sportske udruge koje rade s mladima, kaže gradonačelnik Anteo Milos.

Kao turistička destinacija Grad velike napore ulaže i u razvoj sportskog turizma, kao jednog od prioritetnih turističkih proizvoda, pri čemu postoji kvalitetna suradnja i sinergija javnog i privatnog sektora. Zahvaljujući tome učinjeni su značajni pomaci u produženju turističke sezone, pa Novigrad danas od sportskog turizma ostvaruje 50-ak tisuća noćenja u pred i posezoni.  

Cijeli članak pročitajte na Gradonačelnik.hr.

kaciga motor moped motocikl ilustracija mup policija

TEŠKO OZLIJEĐEN: Vozačica oduzela prednost maloljetnom motociklistu

POREČ: Bez vode 4. rujna dio starog grada