in

POREČ od danas, 10. lipnja, domaćin velikom sportskom događanju – stiglo više od 1.500 judaša iz cijelog svijeta

Ilustracija

Poreč je četvrti put domaćin Judo festivala, koji u Hrvatsku, od danas, 10. lipnja, pa sve do 23. lipnja dovodi više od 1.500 judaša, članova njihovih obitelji, znanstvenika, trenera i sudaca. Jedno od najvećih europskih judo događanja organiziraju Hrvatski judo savez i Europska judo unija, a osim turizma i sporta prisutna je jaka edukativna te znanstvena komponenta.

U judaškim krugovima diljem svijeta sredina lipnja je već poznata kao vrijeme za dolazak u Hrvatsku. I ove godine Zelena laguna će biti sportski dom za judaše, njihove obitelji, čelnike Europske judo unije, trenere, znanstvenike i brojne druge zaljubljenike u sport koji je «više od sporta».

– Judašima i njihovim obiteljima već je neobično zamisliti početak ljeta bez dolaska u Hrvatsku. Čelnici europskog i svjetskog juda, kao i najbolji judaši svijeta s oduševljenjem dolaze, treniraju, druže se, educiraju, a zatim odlaze s vrhunskim doživljajima iz Poreča, Istre i ostatka Hrvatske, rekao je Hrvoje Lindi, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije.

Sve počinje danas, 10. lipnja, Olimpijskim trening kampom, koji će ove godine trajati devet dana, a koji je 2018. godine doveo čak i najveću svjetsku zvijezdu, Francuza Teddyja Rinera. U istom periodu je i kadetski U18 trening kamp, dok U13 i U15 kamp traje tijekom cijelog Judo Festivala, kao i obiteljski judo kamp.

Velika novost ove godine je trening kamp za djecu s posebnim potrebama, 11. i 12. lipnja, za koji stručnjaci iz cijele Europe dolaze vidjeti rad hrvatskih trenera poput Marine Drašković iz Judo kluba Fuji, dobitnika nagrade #BeInclusive Europske komisije.

Prenošenje znanja s europske i svjetske razine na lokalnu razinu je iznimno važno te će za to poslužiti program «Unaprijedi svoj klub». Tako će hrvatski treneri imati priliku dodatno se unaprijediti u radu s djecom između osam i 12 godina, i to 15. i 16. lipnja.

Veliko znanje i iskustvo i ove godine će prenijeti stručnjaci iz legendarnog Kodokan instituta (Tokio, Japan). Svi zainteresirani će od 13. do 16. lipnja moći raditi s europskim i svjetskim prvacima, pitati sve što ih zanima i napredovati u svojim vještinama.

Od 12. do 14. lipnja u Poreču se održava i znanstvena konferencija «Istraživanja primjenjiva u judu».

Partneri Judo festivala su HEP, Plava laguna, Turistička zajednica Grada Poreča i Hrvatska turistička zajednica.

Dotjerane arheološke iskopine u Červar Portu

Porečki Annale 13. lipnja: Da nam živi, živi rat