in

PRVENSTVO HRVATSKE U MAČEVANJU U POREČU – Špada osvojila 14 medalja, državni prvaci Zoe Marie Baldo i Federico de Robbio

U Sportskom centru Veli Jože u Poreču od 25. do 27. travnja održalo se Prvenstvo Hrvatske u mačevanju, i to u maču i sablji. Uz održanih 340 nastupa u 25 kategorija, Poreč je predstavljao centar mačevanja u Hrvatskoj tijekom tri dana prvenstva u pojedinačnim i ekipnim kategorijama. Mačevalački klub Špada iz Poreča, koji je i organizirao ovo prvenstvo, osvojio je 14 medalja u uzrastima od seniora do djece do 10 godina, u sablji i u maču.

Zoe Marie BALDO obranila je titulu državne prvakinje i potvrdila status reprezentativke u sablji po četvrti put zaredom. Njen klupski kolega Federico DE ROBBIO potvrdio je naslov državnog prvaka u sablji i time produžio status kategorizacije vrhunskog sportaša. Ovim rezultatima Špada je potvrdila svoj status stožernog kluba sablje u Hrvatskoj.
 
Da Špada nije jaka samo u sablji potvrđuje srebrena medalja Kosjenke MIKULČIĆ u maču u seniorkama. Ovim rezultatom Kosjenka je stekla status vrsne sportašice, ali je zajedno sa Svetlanom VOLKOVOM (ujedno i trenericom kluba), Karlom CAREVIĆ osvojila i srebrenu medalju u ekipnom natjecanju, čime su porečanke drugi put postale državne viceprvakinje u maču.
 
Špada ima i snažni podmladak, a to su potvrdili Lovro PALJUH koji je bio najbolji u maču u kategoriji do 12 godina, a Erik TODOROVIĆ bio je brončani. Luka PALJUH je u kategoriji do 10 godina u maču bio brončani, a Diego BEAKOVIĆ do 10 godina u muškoj sablji osvojio je srebrenu medalju. U sablji u juniorima Petar CUKROV osvojio je brončanu medalju zajedno s Karlom BEAKOVIĆEM, a u kadetima u sablji Petar CUKROV bio je srebreni, dok je Karlo BEAKOVIĆ bio brončani. Rasema OSMANOVIĆ u veterankama u maču bila je brončana.
 
Ostali rezultati članova Špade su:
Seniorke u sablji: 7. mjesto Rasema OSMANOVIĆ.
Seniori u sablji: 6. mjesto Petar POŽARIĆ; 10. mjesto Karlo BEAKOVIĆ.
Seniorke u maču: 13. mjesto Karla CAREVIĆ.
Mač do 14 muški: 13. David MAHNE; 17. Lovro PALJUH; 20. Erik TODOROVIĆ.
Mač do 14 žene: 12. Iris BRČIĆ; 13. Nicole Marie GIORDANO; 14. Viktori NEFAT.
Mač do 12 dečki: 8. Alem JUSKOSKI, 11. David MAHNE; 18. Ivano KLJAJIĆ.
Mač do 12 djevojke: 9. Klara CUKROV.
Sablja do 10 dečki: 3. Jan RADOJKOVIĆ.
Mač do 10 djevojke: 6. Enea KLJAJIĆ.
Mač do 10 dečki: 6. Alem JUSKOSKI; 7. Diego BEAKOVIĆ; 9. Jan RADOJKOVIĆ.
 
Svečanu ceremoniju otvaranja uveličali su svojim prisustvom gradonačelnik Grada Poreča Loris PERŠURIĆ s predsjednikom Sportske zajednice Grada Poreča Alfredom MENDIKOVIĆEM, a Hrvatski mačevalački savez predstavljala je njena glavna tajnica Irena ŠULJIĆ, dok je Mačevalački klub Špadu predstavljao njen predsjednik Edgardo BALDO. Baldo je tijekom ceremonije pohvalio direktoricu prvenstva Svetlanu VOLKOVU, kao i sve članove kluba i sponzore koji su pomogli da se organizira i kvalitetno održi ovakva priredba. Baldo je također najavio da će se 2020. godine u Poreču održati dvije velike manifestacije mačevanja, i to Europsko juniorsko i kadetsko prvenstvo kao i Svjetsko veteransko prvenstvo, i kako je ovo prvenstvo bio veliki test za nadolazeće događaje. Izrazio je spremnost da će Špada i HMS, u suradnji s Gradom Porečom, i te velike priredbe organizirati na najvišoj svjetskoj razini.
 
Time Poreč neće biti samo centar Hrvatske, već i centar Europe i svijeta u mačevanju tijekom tih nadolazećih dana.

Autor: Mačevalački klub Špada

Otvoreni upisi u vrtiće na Poreštini

Prvi maj u Vižinadi počet će budnicom u zoru i nastaviti se sportskim i dječjim igrama bez granica