in

Puležanka Lea Rakovac 9. jedriličarka na svijetu

Lea i njen trener Antonio Poretti - Foto JK Vega

U subotu je u Portugalu završilo Svjetsko juniorsko prvenstvo u jedrenju u klasi ILCA 4. Prvenstvo se jedrilo od 13. do 20. kolovoza u poznatoj portugalskoj pokrajini Algarve, točnije u mjestu Vilamoura. Ovogodišnje prvenstvo ujedno je bilo i najbrojnije prvenstvo u povijesti za klasu ILCA na kojem je sudjelovalo 426 jedriličara iz 42 države. Od toga je jedrilo 272 mladića i 154 djevojke.

lea rakovac pula jk vega
Lea Rakovac s nagradom u Portugalu – Foto JK Vega

Jedrilo se 6 dana, prva tri dana jedrile su se kvalifikacije, a zatim tri dana finalna jedrenja. Hrvatska je na prvenstvu imala 10 predstavnika, od toga je 6 jedriličara bilo iz Istre, točnije Lea Rakovac, Katja Rabak, Tedi Leonardelli i Vito Fili iz pulskog jedriličarskog kluba Vega, Aurora Palko iz jedriličarskog kluba Uljanik te Nika Fornažar iz porečkog jedriličarskog kluba Horizont.
Nakon šest dana jedrenja Puležanka Lea Rakovac ostvarila je izniman rezultat i najbrojnije prvenstvo u povijesti završila na odličnom 9. mjestu.

Ponosan trener Antonio Poretti rekao je kako je prvenstvo bilo napeto i uzbudljivo do samog kraja: “Jedna greška jedriličare je stajala i po nekoliko mjesta, stoga su one morale biti minimalne. Gledajući prognozu plan nam je bio dati sve od sebe prva tri dana, jer je bilo vjetrovito i nama takvi uvjeti odgovaraju. Cijelu godinu se jedriličari fizički spremaju kako bi mogli kondicijski izdržati regatu po jakom vjetru.. Lea je stvarno iskoristila te uvjete i imala je konstante ulaze u 10, osim jednog malo lošijeg ulaza. Nakon kvalifikacija prognoza nije više bila tako obećavajuća stoga je Lea morala dati još više od sebe kako bi ostala među najboljima. Predzadnji dan se ukupan poredak toliko izmjenjivao svakim jedrenjem, pa je tako neke jedriličarke jedna greška stajala i postolja. Lea je zadnji plov ušla odlična šesta i tako osigurala svoje mjesto u top 10 djevojka u svijetu.”

Kako nam je i trener jedriličarskog kluba Vege pojasnio prva tri dana jedrile su se kvalifikacije po vjetru jačine 14-20 čvorova te je svaki dan odjedreno po dva planirana plova. Sve četiri Istrijanke Rakovac, Palko, Fornažar te Rabak uspjele su izboriti zlatnu skupinu. A nakon kvalifikacija najbolje je stajala Vegovka Rakovac. Kako se sav vjetar ispuhao u kvalifikacijama, tako se u finalnim jedrenjima zbog premalo jedrenja jedrilo samo predzadnji dan kada su sve skupine odjedrile po tri jedrenja. Taj dan su se rezultati konstantno mijenjali i svaki bod je bio bitan.

“Inače kada odradimo kvalifikacije malo možemo predahnuti, međutim ovog puta nije bilo mjesta odmoru. Prognoza je bila takva da vjetra u narednim danima ima jako malo, a meni takvi uvjeti ne odgovaraju. Morala sam još jače stisnuti kako bi pokušala ući u top 10 djevojka. Taj predzadnji dan nije sve išlo po planu, jedrili smo tri plova. Od toga sam jedan plov ušla najlošije na tom prvenstvu, čak 49., kada sam već mislila da je sve gotovo organizatori su dali još jedan start. Glavu sam resetirala i taj zadnji plov, po uvjetima koji nisu moji sama sebi pokazala da ja to mogu i u cilj ušla šesta, što je ujedno i moj najbolji ulaz na ovom prvenstvu,” rekla je zadovoljna Lea.

Leina klupska kolegica Katja Rabak prvenstvo je završila na 71. mjestu, Aurora Palko iz pulskog Uljanika prvenstvo je završila na 31. mjestu, a Porečanka Nika Fornažar na 67. mjestu.
Momci s druge strane nisu imali te sreće da jedre u zlatnoj skupini pa je tako Leonardellija diskvalifikacija prvog dana i jedan loš ulaz treći dan stajao zlatne skupine i borbe sa najboljima. Zlatna skupina mu je izmakla za dlaku, točnije za jedan bod te je prvenstvo završio borbom u srebrnoj skupini. Vito Fili je finalna jedrenja jedrio u emerald/smaragdnoj skupini. Tedi je prvenstvo završio na 75. mjestu, a Vito na 207. mjestu.

Svjetska prvakinja je Talijanka Ginevra Caracciolo, viceprvakinja je Ukrajinka Alina Shapovalova, a trećeplasirana Hrvatica Petra Marendić. U muškoj konkurenciji svjetski prvak je također Talijan Nicolo Cassitta, viceprvak Grk Dionysios Kalpogiannakis, a trećeplasirani Nizozemac Max Frank.

Napisala Nina Hinić u ime JK Vege

Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: BOOKTIGA traži volontere

akcija darivanja krvi

FALI KRVI! Akcija darivanja u Bujama u srijedu, 24. kolovoza