in

Rino Orbanić dobri je duh Nogometnog kluba Žminj – Od igrača do trenera i tajnika

Foto Rino Orbanić na dodjeli općinskih nagrada

Rino Orbanić jedan je od velikih imena Nogometnog kluba Žminj, a odnedavno i ponosan vlasnik Nagrade Općine Žminj, uručene upravo za uspjehe postignute u području sporta i razvoju nogometa kroz dugogodišnji rad u ovome klubu.

Ovom je nagradom, primljenom početkom listopada, Rino svojevrsno proslavio svoju tridesetu obljetnicu trenerskog poziva.

žminj rino orbanić
Dodjela općinskih nagrada

“S obzirom na to da sam svih ovih godina otkako sam u NK Žminju prošao sve – od igrača, preko trenera, oružara, pa do predsjednika i evo sada tajnika Kluba, doživljavam ovu nagradu kao priznanje za sve dobro što sam napravio za naš Klub. Drago mi je da su ljudi koji odlučuju o dodjeli nagrada prepoznali moj rad i trud”, izjavio je Rino Orbanić.

Njegov put u ovome sportu započinje, priča nam, još u osnovnoj školi kada je, s 12 godina, počeo igrati za svoj NK Žminj. Još u vrijeme igračkih dana Rino je nizao uspjehe, od čega izdvajamo kvalifikacijske utakmice NK Žminja 1994. godine za 3. HNL zapad, kao i kvalifikacije za popunu 2. HNL koju je ovaj Klub igrao 1996. godine.

Nakon povratka sa studija u Zagrebu za Rina započinje trenerska karijera – najprije kao pomoćni, a zatim i kao samostalni trener.

“Trenirao sam sve uzraste našeg Kluba, od Škole nogometa pa sve do veterana. Trenutno sam trener kategorije U-11 koja se takmiči u Županijskoj nogometnoj ligi”, veli nam ovaj trener NK Žminja.

Svoj prvi veliki trenerski uspjeh doživio je kao pomoćni trener Igoru Pamiću i Mladenu Mladenoviću početkom 2000-ih kada je ovdašnji Klub ujedno doživio najveći uspjeh u svom postojanju igrajući Jedinstvenu 2. Hrvatsku Nogometnu Ligu. Nakon toga, Rino je i samostalno vodio seniorsku ekipu u istome rangu jednu polusezonu. Ipak, pitamo li ga što smatra svojim najvećim trenerskim uspjehom, Rino odgovara:

rino orbanić
Rino Orbanić

“Najvećim trenerskim uspjehom smatram činjenicu da sam kroz svojih 30 godina trenerskog poziva trenirao na stotine djece iz Žminja i okolice, od kojih su neki već odrasli ljudi. Posebno sam ponosan što sam u jednom dijelu njihovih nogometnih karijera, bio trener igračima s profesionalnim karijerama, poput Manuela Pamića, Gorana Roce, Sandija Križmana, Zvonka Pamića, Luke Marića…”

I dan danas, s jednakim žarom svoje slobodno vrijeme posvećuje radu u Klubu koji trenutno broji oko 200 članova u čak 9 kategorija. 

“Smatram da trenerski poziv, jer ga je ne doživljavam kao posao, za one koji ga stvarno vole i u njemu uživaju donosi samo lijepe stvari. Pritom prvenstveno mislim na rad s djecom gdje rezultat nije i ne smije biti primaran”, zaključuje Rino.

Danas kada, osim one trenera, obnaša i ulogu tajnika, ne prestaje raditi na unaprjeđenju Kluba. Naime, u suradnji s Upravom Kluba zalaže se za poboljšanje uvjeta za treniranje svih kategorija, kao i omasovljenje igračkog kadra, s naglaskom na mlađe kategorije.

“Sve što radim ne bih uspio sam, tako da se zahvaljujem svima koji su ovih godina pomagali u radu Kluba, bilo kao igrači, treneri ili članovi Uprave, kao i sponzorima i Općini Žminj koja nas prati i podržava. Pohvale zaslužuje i sadašnji saziv Uprave Kluba na čelu s predsjednikom Alenom Božcem, kao i trener i igrači seniorske ekipe koji su, nakon 11 godina, uspjeli našu seniorsku ekipu  ponovno vratiti u 4. HNL zapad”, istaknuo je za kraj Rino Orbanić.

Aleta Brattoni

Foto Running Fox Poreč

Seniori porečkog Running Foxa uspješni na Prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju

Foto Istarska županija

ISTRA: Brojne inicijative i ideje za 9. godinu provođenja projekta zavičajne nastave