in

Sjednica Hrvatskog auto i karting saveza prvi put u Poreču – predstavljeni 20. Rally Poreč i nova rallycross staza u Gambetićima

Foto Tanja Kocijančić

Hrvatski auto i karting savez prvi je put održao sjednicu izvan svog sjedišta, a to je bilo danas u Poreču, u Istarskoj sabornici, gdje je prije toga održana konferencija za medije kojima su predstavljeni brojni aktualni projekti poput predstojećeg 20. Rallyja Poreč i novog natjecanja pod nazivom Toyota Yaris Challenge kup. Predstavio se pritom i novi predsjednik HAKS-a, izabran prije dva mjeseca, Davorin Štetner, koji je istaknuo da je nova uprava saveza odlučila na ovaj način autosport približiti građanima.

K tome, osim sjednice bila je to i prigoda za posjet novoj rallycross stazi u Gambetićima, te za osvrt na trenutne auto i karting sportove u Istri.

Domaćini su im bili gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Nenad Velenik koji su gostima zaželjeli dobrodošlicu. „Veseli nas da ste za prvu sjednicu izvan svog sjedišta odabrali baš Poreč, koji je poznat po mnogočemu, pa i kao grad sporta i, zahvaljujući razvijenoj infrastrukturi općenito, domaćin brojnim turnirima i natjecanjima“, istaknuo je Peršurić.

Naime, automobilizam kao sport doprinio je turističkom razvoju  i promociji Poreča kao grada sporta. Poreč je pokazao i dokazao se kao izvrstan domaćin u ovom sportu.

Velenik je naveo da Poreč ima dugogodišnju tradiciju ugošćavanja raznovrsnih manifestacija.

-Čuo sam da Poreč ima rast stanovnika zadnjih godina od 18 posto, kao i da turizam puno raste, a mogu reći da tome još više može doprinijeti autosport. Puno ima natjecanja u našem sportu, a to dovodi jako puno kvalitetnih gostiju. Stoga mi je drago da lokalna uprava to podržava, no svi zajedno možemo učiniti još i više, istaknuo je predsjednik Štetner i zaključio da sport bez biznisa ne ide, kao ni bez potpore lokalne uprave.

Okupljenima se zatim obratio i predsjednik Auto karting saveza Istre Marčelo Mohorović naveo je da djeluju 20-ak godina i to u 9 klubova.

Edi Milokanović, tajnik Auto kluba Poreč Motorsport i organizator 20. Rallyja Poreč predstavio je novu multifunkcionalnu stazu u Gambetićima ua koju ima u planu da postane Park tehničke kulture s brojnim sadržajima, parkom za djecom, parkiralištem i drugim pratećim objektima. Radi se o Milokanovićevom projektu na kojem već duže vrijeme radi, a predviđena je kao staza za relly, off road, za natjecanja trening vožnje svih vozila na 2 i 4 kotača, te za školu rallyja. Stazu spremaju za licenciranje za auto kros, a ako bude zadovoljavala sve moguće kriterije plan je da postane i staza za super rallycross. Nakon sjednice svi prisutni članovi HAKS-a otišli su u Gambetiće u obilazak staze.

Saša Egić, organizator Toyota Yaris kupa, predstavio je zatim taj novi projekt, a radi se o trogodišnjem mono-kup natjecanju u Alpe Adria regiji, odnosno u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini u kojima bi se natjecalo 24 yarisa.

Istaknuto je na kraju da će se 20. Poreč rally održati 11. i 12. listopada, a očekuje se 80 posada iz 15 država.

Hrvatski auto i karting savez krovna je organizacija automobilskog i karting sporta Hrvatske i članica Međunarodne automobilističke federacije (FIA).

Uređuje se pješačka staza od Doma zdravlja do rotora Parens

POREČ: Radionica u sklopu aMORE festivala “Istražite kako zvuči život u moru” – prijavite se, ima još mjesta