in

SREBRO VRSARA I FUNTANE: Nezaboravan doček učenica i mentorica nakon povratka s 1. Svjetskih školskih sportskih igara

Prenosimo u cijelosti priopćenje ponosne OŠ Vladimira Nazora Vrsar: Nezaboravan doček naših srebrnih učenica i njihovih mentorica nakon povratka iz Beograda sa 1. Svjetskih školskih sportskih igara za učenike osnovnih škola od 13.-15.godina.

Na Svjetskim školskim sportskim igrama učenice Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru osvojile su srebrnu medalju u kategoriji odbojka kao predstavnice Republike Hrvatske.

S srebrnom medaljom oko vrata vratile su se učenice Mia Borovac, Lara Matukina, Nina Pulić, Ivona Štifanić, Nika Soldatić, Chiara Zrno, Nina Kalčić, Aurora Gaćina, Asja Zolota i Natali Poropat Mekiš.

Iako se dojmovi još uvijek sabiru i vjerojatno će to trajati još neko vrijeme, želimo prije svega čestitati  na sjajnim rezultatima najvećoj Hrvatskoj delegaciji koja je ikada  na natjecanjima predstavljala Hrvatsku od kada postoji Hrvatski školski sportski Savez, ovog puta  u  odbojci, košarci, hrvanju i atletici. Na samom natjecanju bilo više od 2500 sudionika iz 35 različitih zemalja.

Stoga se ovim putem zahvaljujemo glavnom tajniku Hrvatskog školskog sportskog saveza  Ivanu Dujiću, Tomislavu Paripoviću voditelju odjela za međunarodnu suradnju i projekte,  predsjedniku  Saveza gospodinu Nikoli Perkoviću te Istarskom školskom sportskom savezu i gospodinu Franji Ivaniševiću koji su nam pružali podršku od samog početka.

Nakon nezaboravnog dočeka na autobusnom kolodvoru u Vrsaru, koji su našim učenicama i mentoricama priredili roditelji, prijatelji, obitelji, općinski dužnosnici…  možemo samo reći da će svima nama ova manifestacija ostati u nezaboravnom sjećanju. Naše djevojke su se vratile pune dojmova, uživale su svih 9 dana u Beogradu,  družeći se sa svojim vršnjacima iz mnogih krajeva svijeta, razmjenjujući mnoga iskustva sklopile su lijepa prijateljstva.

To je nešto što ostaje i to je  prava vrijednost ovakvih manifestacija jer  snaga sporta može srušiti sve kulturne, vjerske i ideološke prepreke, bez obzira koliko one velike bile.

Tijekom manifestacije održan je School Sports Forum-  panel rasprave s respektabilnim govornicima tijekom kojih se govorilo o  vrijednostima u školskom sportu i zdravim navikama djece i mladih. Svečano otvorenje i Noć nacija održano je u srijedu 15.09. gdje je ISF službeno objavio da je za slijedećeg domaćina ISF U15 2023. godine  izabran Brazil. Nakon proglašenja, u sklopu programa Noć nacija, sve države sudionice natjecanja predstavile su svoju zemlju kroz kraći program na bini te su sve zemlje sudionice imale svoje štandove sa tradicijskim suvenirima, reklamnim materijalima iz sredina iz kojih dolaze te su se isti razmjenjivali  sa ostalim državama. Tako se u našoj školi na zidu već nalazi šal iz Nepala, lutkica iz  Bjelorusije kao i mnogi drugi suveniri.

„Kada sam dva sata prije finalne utakmice protiv Ukrajine dobila od ravnateljice video uratke nižih i viših  razreda naše škole, s porukama podrške mojim igračicama lavicama, jednostavno sam se slomila…”-kao mentorica naših učenica istakla je  Sanja Matukina, te dodala da je pozitivna energija, nebrojene poruke podrške koje su  svakodnevno dobivale učiteljica Kristina Lijović i ona jednostavno  morale polučiti ovakav sjajan rezultat.

Uz neosporan talent i trud naših učenica lavica, odlazak na ovo natjecanje u Beograd ne bi bio moguć bez velike podrške i pomoći Općina Vrsar i Funtana, Komunalnog poduzeća Montraker, Turističkih zajednica Vrsar i  Funtana  i Turističke zajednice Istarske Županije.

Zahvaljujemo se Saši Brčiću i Ružici Poropat na donacijama.

POREČ – PROJEKT PRIJATELJ SUNCU: Likovne radionice o prevenciji malignih bolesti kože, predavanja, uskoro savjetovanja

Dan općine Žminj uz Malog princa, Šetemanu od pašte, izložbu kaktusa i druga događanja