in

Transfer karijere: IVAN FILIPOVIĆ, Kaštelirac u porečkom dresu uskoro seli u redove FRANCUSKOG RUKOMETNOG PRVOLIGAŠA

Foto Tanja Kocijančić
Transfer karijere: IVAN FILIPOVIĆ, Kaštelirac u porečkom dresu uskoro seli u redove FRANCUSKOG RUKOMETNOG PRVOLIGAŠA
Foto Tanja Kocijančić

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

“Jedva čekam!” Tako nam je odgovorio Ivan Filipović iz Kaštelira, rukometaš porečkog premijerligaša koji će karijeru nastaviti u Francuskoj, kada smo ga upitali kako se osjeća pred transferom karijere. Lijevi vanjski, koji je svoje prve korake napravio u kaštelirskom Rukometnom klubu 28. april, vrlo je dobro odigrao dvije utakmice u Europi protiv  francuskog Pays D’aixa kojeg trenira legenda francuskog rukometa Jerome  Fernandez. Upravo s njima je Filipović potpisao dvogodišnji ugovor i seli se krajem srpnja. Pays d’Aix Université Club Handball, ili kraće PAUC, klub je u francuskoj prvoj ligi iz grada Aix-en-Provence koji se nalazi na oko 30 kilometara od Marseilla. Ivan će biti u šarem društvu igrača iz više zemalja, među kojima su i tri Slovenca.

-Svoje prve rukometne korake napravio sam u Kašteliru, gdje živim. Već sam s 5 godina počeo trenirati nogomet, ali je 2008. godine izgrađena sportska dvorana u Kašteliru i pojavio se rukomet kao novi sport, pa me to odmah privuklo. Trenirao sam nogomet i rukomet sve do 5. razreda osnovne škole, kada sam se zbog obveza morao opredijeliti za jedan sport. To je bio rukomet jer smo išli na više turnira i utakmica nego s nogometom. Prvi treneri bili su mi Robert Habek i Mirko Rinaldis, ispričao nam je ovaj 19-godišnjak kojemu je prvi uzor Nikola Karabatić a od novijih generacija jako mu se dopada Sander Sagosen.

Potom je 2013. prešao u Poreč kod trenera  Miroslava Mataije, pod čijim su vodstvom postali viceprvaci Hrvatske u mlađekadetskoj kategoriji. Već za 3 godine stigao je do prve ekipe i trenera Dinka Đankovića koji je samo nastavio započeti posao Miroslava Mataije i, kako nam Ivan veli, polako ga je “gurao u vatru”.

-Prvi kontakti s francuskim klubom počeli su na uzvratnoj EHF kup utakmici u Poreču gdje sam im zapao za oko, jer sam obje utakmice protiv njih odigrao vrlo korektno, a izgleda i dovoljno za njihov ukus. Moram naglasiti da su veliku ulogu oko toga preuzeli ljudi iz moje menadžerske agencije, točnije Bhakti Ong i Vanja Božičković, koji su odmah stupili u kontakt s njima, priča nam mladi rukometaš. 

Sada se osjeća zadovoljno i sretno, ali ne previše uzbuđeno.

-Prije par godina postavio sam si neke ciljeve, jer sam shvatio da se želim profesionalno baviti ovim sportom. Sada kada sam neke ostvario, postavio sam si odmah nove, jer ne želim stati u svom radu, nego stalno napredovati. Moram još pola sezone odraditi u Poreču i volio bih s ovim divnim dečkima i trenerom u Poreču izboriti ligu za prvaka Hrvatske i postići najbolji mogući uspjeh za kraj, otkriva nam svoje namjere Filipović. 

Koliko zna, nitko osim njega ne ide u taj klub iz ovih krajeva. Što se tiče organizacije tamo, zna već neke osnovne stvari i trebao bi vrlo brzo otići u grad u kojem će uskoro živjeti kako bi se upoznao sa svime što ga čeka.

-Ne mogu reći da mi neće faliti moj grad i klub, jer sam tu završio školu, imam obitelj i prijetelje. No, trenutno mi treba ta promjena i mislim da je ispravno ići za svojim snovima te da će se na kraju sve to posložiti i isplatiti, uvjeren je Ivan. 

Spomenimo da osim što svakodnevno trenira rukomet u porečkom klubu i to većinom dvaput na dan, pohađa izvanredno fakultet, i to menadžment športa i športskih djelatnosti na Libertasu. Cilj mu je završiti prvu godinu i onda “zamrznuti” fakultet, jer više ga neće moći polaziti. 

K tome, Ivan je i hrvatski reprezentativac.

-Što se tiče reprezentacije, od prvih sam okupljanja bio pozivan. Prošao sam sve mlađe dobne skupine i sad sam u juniorskoj izlaznoj, tj. imamo još dvije godine, dva velika natjecanja – Europsko prvenstvo ovo ljeto i Svjetsko za dvije godine. To je već peta godina da sam stalni član Hrvatske rukometne reprezentacije, kaže Ivan.

Želimo mu puno sreće u novom klubu!

VRSAR: Bogat stolnoteniski tjedan - Seniorima dvije pobjede

VRSAR: Bogat stolnoteniski tjedan – Seniorima dvije pobjede

POREČ: Izložba Ivone Orlić i Tamare Nikolić Đerić "Tradicijska znanja i umijeća"

POREČ: Izložba Ivone Orlić i Tamare Nikolić Đerić “Tradicijska znanja i umijeća”