in

U nedjelju TROFEJ POREČA – 24. muška i prva ženska biciklistička utrka s oko 260 sudionika s ciljem u Taru

Foto Tanja Kocijančić

Danas je u Maloj Vijećnici Grada Poreča održana konferencija za novinare povodom 24. Poreč Trophyja, 1. Poreč Trophyja LADIES i četveroetapne, odnosno četverodnevne utrke Istrian Spring Trophy kojoj je već 19. godina. Domaćin, Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča, ujedno i jedan od organizatora prvog Poreč Trophyja, danas je novinarima kazao:

Poreč Trophy Ladies prvi se put održava
1. Poreč Trophy Ladies

-Poreč Trophy utrka je koju Ivica Gržinić, sportski direktor, i ja držimo kao vlastito dijete. Prije nekoliko godina pridružio nam se i novi direktor Istrian Spring Trophiesa, Ivan Črnjarić, koji je dao značajan obol jer kako vidimo, utrke rastu iz godine u godinu, prijave se zatvaraju jako brzo, interes je izuzetno velik, a od ove godine je na cestama i ljepši spol. To svakako daje na atraktivnosti i ukupnoj ljepoti Istrian Spring Trophiesa. Uz održavanje ove manifestacije neodvojivo je vezan i turistički promet koji je i zbog utrka, ali i općenito u rastu. O tome govori podatak da je ove godine u razdoblju od 1. siječnja do 2. ožujka u našoj destinaciji realizirano 15 000 dolazaka (6% više nego prošle godine) te oko 53 000 noćenja (13% više nego prošle godine). Ako nastavimo raditi lančano, uvjeren sam da ćemo imati još bolji turistički promet. Što se tiče rekordne 2019. za ovaj period, tu smo i na 65% više dolazaka I 66 % više noćenja ove godine što je svakako obećavajući trend za predstojeću turističku sezonu, kazao je Velenik.

Direktor Istrian Spring Trophiesa, Ivan Črnjarić, TZ Poreča i Grad Poreč naveo je kao domaćine s kojima je zadovoljstvo surađivati na ovome projektu:

-24 godine za jednu biciklističku utrku kao što je Poreč Trophy nije mala stvar. Takvu povijest i tradiciju nemaju ni neke od najvećih svjetskih biciklističkih utrka, a ove godine su nam Istrian Spring Trophiesi još i draži jer smo uz veliku podršku Hrvatskog biciklističkog saveza (HBS) i Međunarodne biciklističke federacije (UCI) uspjeli realizirati i prvu međunarodnu utrku za žene, što dosad nije viđeno u Hrvatskoj. Smatrali smo da je dobro otvoriti novu nišu, novo tržište koje je svjetski trend i u tome smo uspjeli. Ove godine probili smo led, a u godinama pred nama ženske će utrke, uvjereni smo, biti izuzetno posjećene.

Črnjarić je, nadalje, naveo kako će na prvom Poreč Trophyju LADIES nastupiti 11 biciklističkih timova s tri kontinenta, što je odličan skor za prvi put:

-Ženska utrka počinje u nedjelju, 05. ožujka s početkom u 09 sati ispred Hotela Parentium, 70 djevojaka će voziti kružnom trasom oko Općine Tar gdje je ujedno i cilj te proglašenje pobjednica koje se očekuje oko 12 sati. Odmah nakon, u 13.30 započinje i 24 Poreč Trophy, sa 176 natjecatelja u 30 timova isto startno mjesto s istim ciljem u Taru, oko 17 sati. Od muških ekipa, Poreč Trophy dovodi odlične – 2 PRO – teama koji se natječu na Giro d’Italia kroz mjesec i pol dana, 3 najbolje prošlogodišnje europske Continental ekipe, a tu su i razvojni timovi ponajboljih svjetskih ekipa među kojima se ističe i ona trenutno najbolja na svijetu – Jumbo Visma Development. Istrian Spring Trophiesi već nekoliko godina zaredom pokazuju tendenciju da filtriraju mlade vozače koji se kasnije u sezoni iskažu svojim rezultatima i prijeđu za prve ekipe. To nam je izuzetno drago, pogotovo jer svi naši timovi imaju brojčano respektabilnu publiku na svojim kanalima te svako spominjanje Istre i Istrian Spring Trophiesa time dobiva dodanu vrijednost na karti svijeta. I ove godine doslovno smo primali molbe za prihvat timova koji žele dolaziti u Istru, koji žele isprobati koncept odavno pogođen kao najboolji od g. Ivice Gržinića i g. Nenada Velenika – više utrka s pauzama za pripreme između natjecanja i koji, u konačnici, žele boraviti u Istri minimalno dva tjedna. Naime, ima i onih timva koji doputuju već početkom veljače i ostaju do sredine ožujka. Za kraj preostaje mi da pozovem publiku da prati i ovogodišnje Poreč Trophy, Poreč Trophy LADIES te Istrian Spring Trophy čija se jedna etapa održava ponovno na području grada Poreča.

Novinarima se na kraju obratio i sportski direktor Istrian Spring Trophiesa, Ivica Gržinić:

Mogu kazati da nije bilo jednostavno sve ove 24 godine organizirati Istrian Spring Trophiese. Osim što u biciklizmu nije jednostavno nešto organizirati, bilo je godina kada je održavanje bilo upitno zbog financija. No, još smo tu, utrke se održavaju, a drago mi je, također, da sam doživio i prvu utrku žena. Ženske utrke predstavljaju rezultat cjelokupnih Istrian Spring Trophiesa dosad.

Organizatori su napomenuli na završetku današnje press konferencije kako do potpunog zatvaranja prometa u nedjelju neće doći jer je sve organizirano tako da će se promet zaustavljati tek na nekoliko minuta  koliko je potrebno prolazu biciklista po određenoj lokaciji.

Ovdje su točne rute kojima će bicijklisti voziti, sa satnicama po pojedinima mjestima od Zelene lagune do Tara.

matej jakša boris miletić načelnik šterpin

Župan primio mladog harmonikaša Mateja Jakšu iz Boruta – finalistu Supertalenta

Foto Clker-Free-Vector-Images za Pixabay - Ilustracija

Sutra. 4. ožujka, oglasit će se sirene diljem Hrvatske