in

U Novigradu počelo 58. Svjetsko prvenstvo u ribolovu iz usidrene brodice

Foto TZ Novigrad

Oko 70 reprezentativaca iz 12 zemalja ovog će tjedna u novigradskom akvatoriju izmjeriti snage u sportskom ribolovu na moru za seniore. Novigrad je prvi put domaćin ovog zanimljivog i prestižnog natjecanja među ljubiteljima ribolova i morskih izazova.

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

Uz hrvatsku reprezentaciju, Novigrad je ugostio ekipe ribolovaca iz Italije, Irske, Belgije, Francuske, Španjolske, Portugala, Velike Britanije, Luksemburga, Crne Gore, San Marina i Slovenije. Oni su se u Novigradu okupili ovog vikenda, kada je održano svečano otvaranje prvenstva u samom centru grada. Sudionicima i posjetiteljima obratili su se Gilbert Zangerle,  predsjednik Međunarodne federacije za sportski ribolov na moru, tajnik federacije Attilio La Porta, Đuro Marinović- predsjednik Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru i Vivijana Fakin, zamjenica gradonačelnica Grada Novigrada.

Natjecateljski dio prvenstva održat će se od utorka, 3. listopada, do četvrtka, 5. listopada, a do službenog početka vrše se prijave, raspoređuju ekipe na brodice i održava se trening. Vaganje ulova predviđeno je u popodnevnim satima, po završetku svakog natjecateljskog dana. U petak 6.10. održat će se svečana ceremonija zatvaranja i druženje s natjecateljima u obilasku znamenitosti našeg područja.

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

Na natjecanju će se koristiti brodovi duljine od 9 do 12 metara i brzine od 10 do 15 čvorova. Na svakom brodu bit će do 8 natjecatelja, a kretat će se u točno određenim zonama novigradskog akvatorija. Natjecatelji se trebaju držati strogih pravila što se tiče dozvoljenog ribolovnog pribora, vrste riba te minimalne veličine ribe koja ide na vaganje. Svaka ekipa će za mamac koristiti 4 kg dagnji i 0,5 kg srdela po natjecateljskom danu. Mogu loviti 39 vrsta riba, a niti jedna ne smije biti kraća od 15 centimetara.

Ponosni domaćin 58. Svjetskog prvenstva u ribolovu iz usidrene brodice – seniori je Športsko ribolovno društvo Ribon Novigrad-Cittanova, uz pokroviteljstvo Grada Novigrada-Cittanova i Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanova, a održava se u organizaciji FIPS-M, Međunarodne federacije za sportski ribolov na moru i  Hrvatskog saveza za športski ribolov na moruod 30. rujna do 7. listopada.

Foto Dom Poreč - Grad Poreč

POREČ: Obilježeni 16. godišnjica Doma i Međunarodni dan starijih osoba

Foto Policijska uprava istarska

Hrvatska policija u Istri započela novu obuku o zaštiti ljudskih prava