in

Završilo Prvenstvo Hrvatske u klasi ILCA 4 – Državni prvaci Nika Fornažar iz Poreča i Tristan Tol iz Pule

Foto JK Vega Pula

Proteklog vikenda Jedriličarski klub Vega bio je domaćin Otvorenog Prvenstva Hrvatske u klasi ILCA 4, to je prijelazna klasa koja jedriličare i jedriličarke priprema za nastup u olimpijskim klasama ILCA 6 i ILCA 7.

Foto JK Vega Pula
Foto JK Vega Pula

Natjecanje se održalo od petka do nedjelje, a sudjelovao je 41 jedriličar. Kako je prvenstvo bilo otvorenog tipa, tako su osim hrvatskih klubova na prvenstvo došli i susjedni, slovenski klubovi. Ukupno je bilo 14 klubova iz obje države. U godinama prije COVID mjera prvenstva Hrvatske su se održavala na jesen, nakon sezone europskih i svjetskih natjecanja, a zbog straha od mjera koje se mogu očekivat, već nekoliko godina prvenstvo Hrvatske održava se na proljeće u jeku priprema za međunarodna natjecanja.

Jedrilo se po slabom i umjerenom vjetru uglavnom južnih smjerova, a odjedreno je svih 9 jedrenja, koja su i bila planirana. Zahtjevnim uvjetima na moru osim vjetra pridonio je i jak morski kurenat koji je jedrilice “gurao” u neželjenom smjeru, pa je tako jedriličarima stvarao poteškoće. U takvim uvjetima najbolje se snašao Slovenac Petar Koprivec, drugoplasirana je bila Splićanka Petra Marendić, a trećeplasirani Puležan Tristan Tol, koji je odnio i titulu prvaka Hrvatske. Drugoplasirani hrvatski jedriličar bio je Tedi Leonardelli, a trećeplasirani Vito Fili, svi jedriličari pulske Vege. U ženskoj konkurenciji državna prvakinja je Petra Marendić, odmah iza nje je Nora Gotovac, a Vegovka Lea Rakovac je brončana. U konkurenciji do 16 godina državni prvak je Karlo Ugrin, a državna prvakinja do 16 godina je Porečanka Nika Fornažar.

Foto JK Vega Pula
Foto JK Vega Pula

Nagrade su najboljim jedriličarima podijelili pulski gradonačelnik Filip Zoričić te Gea Damjanović, dopredsjednica IO Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Napisala Nina Hinić u ime JK Vege

Fotografije snimio Nadan Kosanović iz JK Vege

Plakat - Gradska knjižnica Poreč

Porečki srednjoškolci obilježavaju Svjetski dan Roma s Kristianom Novakom

plastik more riba pixabay zagađenje

Usluga Poreč: Eko akcija i razne druge aktivnosti povodom Svjetskog dana Zemlje