in

Sretna i zdrava sredina: VIŽINADA dobila prestižnu titulu OPĆINA – PRIJATELJ DJECE!

Općina Vižinada danas je i službeno postala „Općina prijatelj djece“! Radi se o prestižnoj tituli, odnosno projektu Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske koji time zapravo daje do znanja da djeca u tim sredinama imaju bolje uvjete za rast i razvoj.

Vižinada je današnjim proglašenjem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba postala druga općina u Istri, nakon Kanfanara, koja je ušla u tu veliku sretnu obitelj od 70-ak hrvatskih općina i gradova. Titulu u Istri još imaju Pula, Rovinj, Labin i Buzet.

Na proglašenju su danas u Zagrebu bili načelnik Marko Ferenac, zatim Maja Šimonović Cvitko, Dorjano Arman i djevojčice Lucija Geržinić i Erin Arman.

-Veliko je to priznanje za našu malu zajednicu, za sve ono što radimo za djecu, za sve aktivnosti usmjerene njihovom odrastanju, odgoju i obrazovanju. Veliko hvala svima koji su svih ovih godina doprinijeli tome, veliko hvala našoj djeci i njihovim roditeljima, veliko hvala svim ustanovama i udrugama koje potiču rad s djecom, veliko hvala članovima koordinacijskog odbora koji je vodio ovu akciju zadnje dvije godine. Posebno hvala Maji Šimonović Cvitko na iznimnom trudu i radu u ovom projektu i Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske koji su prepoznali naš rad. Ova nam titula predstavlja veliku obavezu i odgovornost da nastavimo ulagati u našu djecu uvažavajući pritom njihova razmišljanja i ideje te poštivajući njihova prava koja su zajamčena Konvencijom UN-a o pravima djeteta. Mogu samo reći da kad radiš u zajedništvu ništa nije teško, a osobito kada je rezultat toga osmijeh na licu djeteta, komentirao je Ferenac. 

Ova akcija Saveza društava DND-a ove godine obilježava 20. godišnjicu. Njihova prepoznatljiva ploča na ulazu u gradove i općine ukazuje da se radi o mjestima koja sustavno ulažu u odrastanje djece, izgradnju lokalne zajednice i sredine ugodne za život. Kroz međusobno umrežavanje i suradnju sa Savezom DND-a, ovi gradovi i općine utječu na ciljeve Nacionalne strategije za djecu.

Proces je bio dugotrajan. Naime, Općina Vižinada u ovu se akciju uključila 2017. godine i u relativno kratkom roku ispunila sve preduvjete za provođenje izvida i postala kandidat za dobivanje prestižne titule. Nedavno smo objavili kako je u Vižinadi bila komisija Središnjeg koordinacijskog odbora ove akcije koja je došla provjeriti koliko se u ovoj općini ulaže u usluge za djecu, stvaranje sigurnog i zdravog okruženja, u zdravlje djece te njihovo obrazovanje, kulturu, sport i slobodno vrijeme. 

Sve je to uspješno ispunjeno, pa tako u odluci (fotografija u prilogu članka) piše da je počasni naziv „Općina Vižinada – Prijatelj djece“ najviše javno društveno priznanje svima koji su u Općini zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djece za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, te za učinke koji unaprjeđuju i uljepšavaju život djece.

Vižinada je danas u Zagrebu, k tome, dobila i pohvalu za naj akciju fotonatječaj “Male ruke – Vele ruke”, koji se odvijao proljetos. Bio je namijenjen djeci s područja Vižinade od 8 do 17 godina Tema fotografskog natječaja bile su aktivnosti koje se obavljaju rukama i to isključivo one zabilježene na području Vižinade koje mogu izvoditi djeca i njihovi najbliži, susjedi, priajtelji i slično. Posebnu pozornost trebalo je posvetiti aktivnostima vezanima uz rad u polju, vrtu, kuhinji i domaćinstvu, u radu sa strojevima, domaćim životinjama, te sportu, slobodnom vremenu, humanitarnom radu. Rezultat natječaja bila je lijepa izložba.

Čestitke Vižinadi!

TRAGEDIJA U POREČU: Bagerist smrtno stradao na gradilištu Picala

Bez vode 20. studenog selo Cvitani