in

Stiže cjepivo AstraZenece s kojim će se cijepiti i stariji od 65 godina

Foto Vlada RH

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je na presice Nacionalnog stožera govorio o cjepivu AstraZenece. Prve doze tog cjepiva sutra stižu u Hrvatsku. Podsjetimo, navodi Index, Hrvatska je najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece, radi se o 2.7 milijuna doza.

“Sutra nam dolazi prva tranša cjepiva AstraZenece. U tijeku veljače bi nam trebalo biti dostupne 154 tisuće doza AstraZenece. Cjepivo dolazi sutra, a u nedjelju će biti distribuirano zavodima za javno zdravstvo. Ono što treba reći o tom cjepivu je da ga je Europska agencija za lijekove (EMA) registrirala za prevenciju bolesti covid-19 kod osoba starijih od 18 godina. U kliničkim studijama koje je provela AstraZeneca, a EMA ih je uzela u obzir, djelotvornost u sprečavanju cjepiva je nešto viša od 60%, ako govorimo o pozitivnom PCR testu i barem jednom simptomu. Ali moramo naglasiti da nijedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao teže simptome i nije bio hospitaliziran, dakle učinkovitost na teže oblike bolesti je praktički 100%”, rekao je Capak.

Neke zemlje odlučile da se stariji od 65 neće cijepiti AstraZenecom

“Mi nemamo razloga donositi odluku različitu od one koje je donijela EMA. Iako zemlje EU imaju pravo modificirati preporuke EMA-e i neke zemlje EU su donijele preporuke da se ne cijepe oni stariji od 65 godina, mi smatramo da za takvu preporuku nema potreba i razloga”, rekao je Capak.

“Iako su za različita cjepiva za prevenciju covida-19 deklarirane različite učinkovitosti, pa se tako Pfizerovo i Modernino deklariraju kao 95% učinkovita cjepiva, a AstraZeneca 60%, ti podaci nisu izravno usporedivi jer su ispitivanja provedena na različitim ispitanicima u različitim uvjetima. Usporedba će biti moguća tek kad provedemo šire cijepljenje populacije u istim uvjetima, ali sad to nije usporedivo”, rekao je Capak.

Capak je dodao da će se u Hrvatskoj druga doza AstraZenecinog cjepiva davati 8-12 tjedana nakon prve doze, navodi Index.

U Rovinju doberman teško ozlijedio ženu

Istarski Stožer: Uvedeno i antigensko testiranje za putovanje u Sloveniju