in

Stiže fronta, na snazi Meteoalarm za moguće nevrijeme

Istramet/Foto Marinela Žiković

Postupno naoblačenje sa sjeverozapada, lokalno s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas, uz napomenu da su poslijepodne, a osobito navečer pljuskovi mogući i na istoku zemlje. Navečer na sjevernom Jadranu bura će biti u jačanju. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 28 do 33, a na istoku i u Dalmaciji između 32 i 36 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je zbog grmljavinskog nevremena objavio žuti meteoalarm za kontinentalnu Hrvatsku, dok su za obalu na snazi upozorenja na jak vjetar i visoke temperature.

Evo što kaže Istramet za danas:

UTORAK – Djelomice sunčano vrijeme, sredinom dana uz prolazno jače naoblačenje. U gorskom području i dijelu središnje Istre mogući su izraženiji grmljavinski pljuskovi, dok su uz obalu mogući izolirani neverini. Zapuhat će umjeren i jak sjeverac, u drugom dijelu dana okrenut će na umjerenu i jaku buru. Jutarnje temperature zraka od 17 do 25 °C, dnevne vrijednosti između 29 i 33 °C.

-Konačno stiže promjena vremena. Donosi nam pljuskove praćene grmljavinom, naročito u kopnenom dijelu Istre, dok su na moru izgledni izolirani neverini, posebice navečer.

Glavnina kiše past će u Sloveniji i Gorskom kotaru gdje su izgledne vrlo obilne količine, a pritom lokalno može biti jačeg tučonosnog nevremena.

Destabilizacija atmosfere krenula je noćas, ali glavnina pogoršanja vremena stiže sredinom dana. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni vjetar koji će u drugom dijelu dana okrenuti na buru. Temperature zraka postupno će se sniziti. Međutim, vruće ljetno vrijeme pratit će nas do daljnjega.

Navečer slijedi nova umjerena destabilizacija atmosfere kada izoliranih neverina može biti i duž zapadnu obalu Istre, nemojte da vas iznenade! Pritom lokalno može pasti i nešto značajnija kiša (10-20 mm), međutim kod ovakvih frontalnih poremećaja konkretnu kišu na cijelom poluotoku nije realno očekivati.

Nakon fronte, atmosfera će se brzo smiriti. Od srijede nas očekuje djelomice sunčano i poprilično vjetrovito vrijeme s burom i sjeverozapadnjakom. U četvrtak slijedi daljnja stabilizacija vremena uz smanjenje naoblake i porast temperatura zraka koje će se ponovno penjati do 35 °C, prognoza je Istrameta.

Foto Grad Poreč

POREČ: I cisterna spremna za punjenje pojilišta za divlje životinje

Foto Općina Kaštelir-Labinci

KAŠTELIR: Lovci napunili lokve za sve žedne životinje