in

Stiže toplinski val, temperature idu do 35 stupnjeva

METEOROLOZI najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val, a jedinstveni su i u procjeni koliko nas visoke temperature očekuju. 

Foto Neverin.hr

Prema prognozama, sve toplije vrijeme očekuje nas prema kraju tjedna, a temperature počinju rasti već danas.

Na kraju tjedna u nekim bi dijelovima zemlje temperature trebale narasti na 35 Celzijevih stupnjeva.

“Napokon je pred nama nešto dulje stabilnije razdoblje kakvo u komadu nismo imali još tamo od veljače. Jača nam utjecaj anticiklone, a u drugom dijelu tjedna pritjecat će i topliji afrički zrak, pa će biti i ljetne žege”, najavio je meteorolog RTL-a Dorian Ribarić, koji je detaljno prognozirao i kakvo će vrijeme biti danas. 

Danas kreće porast temperature

Za prijepodne tako najavljuje pretežno, često i potpuno vedro. Bit će i znatno mirnije nego jučer, samo ponegdje uz obalu još sa slabom do umjerenom burom. Jutro u unutrašnjosti razmjerno svježe, ali će temperatura brzo porasti.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prevladavajuće sunčano uz prolazno nešto oblaka, ali uglavnom onih visokih slojevitih koji ne kvare odviše dojam lijepog vremena. Vjetar slab, a bit će opet i toplije uz 26-27 °C. 

Vrlo slično u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Pretežno sunčano, a tek mjestimice s umjerenom naoblakom oko slavonskog gorja, no sasvim suho. Bit će oko 27 °C, dakle vrlo toplo. 

U Dalmaciji sunčano, vedro, uglavnom samo uz granicu s BiH lokalno umjeren razvoj oblaka. Puhat će uz obalu umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenome i sjeverozapadni vjetar, a povremeno može biti i pojačan. Barem bez bure, koja je malo ohladila more, ali će temperatura zraka opet porasti. Idućih dana tako će i more biti toplije.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, malo oblaka može biti u unutrašnjosti Istre i u gorju. No vjetar će biti znatno slabiji, okrenuti će na slab do rijetko gdje umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Bit će i malo toplije, oko 28 °C, a osjetnije će zatopliti u gorju, gdje opet ide iznad 25 °C. 

Što nas čeka do kraja tjedna

U nastavku tjedna na kopnu pretežno sunčano. Bit će to prave ljetne prilike s kojima će od četvrtka neizostavna biti dnevna vrućina, za vikend još izraženija i neugodnija. U subotu i nedjelju bi se lokalno živa u termometru mogla popeti do visokih 35 °C. 

Na moru obilje sunca uz nešto postupniji porast temperature nego u unutrašnjosti. Puhat će ujutro slab burin, a danju će ugodu donositi maestral. Lokalne nestabilnosti vrlo rijetko moguće samo u unutrašnjosti Istre, u četvrtak i potkraj tjedna.

Temperaturu od 35 stupnjeva na samom kraju tjedna u dijelovima zemlje najavljuje i meteorologinja N1 Tea Blažević.

Krešimir Mikec u prognozi za HRT za danas ujutro je najavio razmjerno svježe vrijeme uz porast dnevne temperature. I u nastavku tjedna prevladavat će sunčano uz sve višu temperaturu, pa će od četvrtka gotovo posvuda u kopnenim krajevima biti vruće. I dalje pritom uglavnom sunčano. Vjerojatnost za pokoji popodnevni pljusak postojat će u srijedu i četvrtak u gorju te u Istri, posebno u njezinoj unutrašnjosti. Na moru pritom do kraja ovog tjedna pretežno sunčano te iz dana u dan sve toplije. Stoga će i na Jadranu od četvrtka biti vruće s dnevnom temperaturom višom od 30 stupnjeva. Puhat će slaba i umjerena bura u jutarnjim satima, a jugozapadni i sjeverozapadni vjetar sredinom dana i poslijepodne.

Stižu vrućine, treba paziti i na UV indeks

Od srijede daljnji porast temperature te će prema kraju tjedna nerijetko biti vruće. Prevladavat će sunčano uz malo veću vjerojatnost za pojavu pokojeg lokalnog poslijepodnevnog pljuska u srijedu i četvrtak samo u dijelu gorske Hrvatske. Sunčano i na moru s jutarnjom slabom do umjerenom burom te jugozapadnjakom i sjeverozapadnjakom sredinom dana i poslijepodne. I ondje će zatopliti te će od četvrtka biti vruće. Mala je vjerojatnost sredinom tjedna za pokoji pljusak u unutrašnjosti Istre. Dosadašnja iznadprosječna toplina gotovo je zanemariva u odnosu na buduću. Ljeto nam za nekoliko dana dolazi u pravom smislu te riječi. Ne samo astronomski. A s njim i vrućina, sparina, uz obilje sunca vrlo visok UV indeks te osobito na moru i tople noći. Mnogima vjerojatno ne odveć ugodni vremenski uvjeti koji bi mogli vladati i u preostalom dijelu lipnja.

Izvor Index.hr

Uhvaćen serijski provalnik – Na popisu od novca i mobitela do skutera, parfema i odjeće

Slovenija proglasila kraj epidemije