in

Strože mjere stupile na snagu na hrvatskoj obali i u Sloveniji

Vrsar/Foto Tanja Kocijančić

Nova epidemiološka ograničenja stupila su na snagu na Jadranu. Već se odgađaju velika događanja, a nove mjere na snazi će biti do 15. kolovoza.

Prema novim pravilima koji su na snagu stupili danas, i koje će trajati do 15. kolovoza, svi događaji na Jadranu trajat će do ponoći. Na javnim okupljanjima bez COVID potvrde može biti do 50 ljudi, s njom do 1000. Na privatnim događajima, uključujući svadbe, bez COVID potvrde smije biti do 15 ljudi.

Sajmovi na otvorenom mogu se održati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera. Sportska natjecanja uz gledatelje su dopuštena ako potvrdu imaju svi: od tehničkog i organizacijskog osoblja do gledatelja. Iznimno, uz suglasnost Nacionalnog stožera, može se održati okupljanje s više od 1000 ljudi.

Uz cjepivo, ključ sigurne destinacije su, poručuju epidemiolozi, ograničenja.

“Sada imamo situaciju da je i među mlađima i među starijima dosta slučajeva pneumonije i raznih drugih viroza koje nisu ,COVID ali mogu pridonijeti da COVID bude agresivniji”, rekla je Tanja Staraj Bajčić, epidemiologinja Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Strože mjere od danas se uvode i u Sloveniji. U restorane, kockarnice, salone za igre na sreću, turistički smještaj te na neke aktivnosti na otvorenom ne može se bez COVID potvrde ili negativnog testa. Susjedi na odmoru o tome još ne brinu.

“Ako je tako struka odlučila najvjerojatnije da mora biti”, rekao nam je Slovenac Besim koji se odmara u Hrvatskoj. Sličnog je mišljenja i njegov sunarodnjak Mario: “Već smo se naučili tako da to nije ništa novo. Što bude, bit će”, objavio je N1.

U prilogu možete pogledati cijelu odluku Stožera civilne zaštite RH:

Odluka – za južne županije – uvođenje dodatnih mjera_docx.pdf

POREČ: Velik odaziv i na trećoj Full moon biciklijadi

U novi tjedan Istra kreće s jednim novim slučajem i povećanjem broja hospitaliziranih