in

Sunčani ured Grada Poreča prepoznat na međunarodnoj razni: Predstavljen u Italiji

Gordana Lalić - Foto Grad Poreč

Sunčani ured Grada Poreča predstavljen je kao primjer dobre prakse, razvoja suradnje i sustava tehničke podrške između jedinica lokalne samouprave i građana, na nedavnoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji međunarodnih udruženja Energy Cities i Climate Alliance, održane u talijanskom gradu Modeni. 

Gordana Lalić - Foto Grad Poreč
Gordana Lalić – Foto Grad Poreč

Sunčani ured Grada Poreča jedna je od aktivnosti u sklopu projekta Balkan solar roofs, koji Grad Poreč provodi u suradnji s međunarodnim udruženjem Energy Cities, te kao takav predstavlja jedinstven primjer mjesta na kojem građani mogu potpuno besplatno dobiti savjetodavnu podršku vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu/solarnu elektranu.

Sam koncept, te aktivnosti koje Grad Poreč provodi u sklopu Sunčanog ureda Grada Poreča predstavila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta.

-Činjenica da su aktivnosti koje Grad Poreč provodi na svom području prepoznate na razini Europske unije dodatna je potvrda da je Poreč ”grad po mjeri čovjeka” koji odlučno kroči putem održivog razvoja i održivih energetsko klimatskih politika, itekako vodeći računa o pravednosti tranzicije i onome što ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama, zaključila je Lalić.

Podsjetimo se, Grad Poreč od travnja 2020. godine punopravni je član međunarodnog udruženja Energetski Gradovi (izv. eng. ”Energy Cities”), osnovanog 1990. godine, čije članstvo broji više od 1.000 Gradova iz 30 zemalja, sa sjedištem u Besanconu u Francuskoj, te uredom u Bruxellesu.

Aktivnosti udruženja usmjerene su na razmjenu informacija i znanja, te predlaganje rješenja inovativnog pristupa energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, te održivom razvoju Gradova, s ciljem olakšanja i ubrzanja procesa energetske tranzicije europskih Gradova s fosilnih na obnovljive izvore energije.

U sklopu četverodnevnog događanja, a u sklopu redovne izborne skupštine, izabrani su članovi Odbora međunarodnog udruženja Energy Cities u narednom mandatu od tri godine, navodi se u priopćenju Grada Poreča.

Foto Stolnoteniski klub Tar

Stolnotenisači iz Tara uspješni u Poreču na otvorenom turniru

poreč dox kino foto andi bančić 8-11-2021

Porečko kino otvara opet vrata i to s dva najveća hita