in

Svjetski dan prevencije utapanja – Drugi vodeći uzrok smrti kod djece!

Plakat Crvenog križa

Svako utapanje može se spriječiti ako se ponašamo odgovorno i razumno – Svjetski dan prevencije utapanja! 

Ove će se godine 25. srpnja diljem svijeta obilježava se drugi po redu Svjetski dan prevencije utapanja. Obilježava  ga i Hrvatski Crveni križ, organizacija koja ima najveću bazu osposobljenih spasioca u Republici Hrvatskoj.  

Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.

„Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi smio jer se svako utapanje može spriječiti ako se ponašamo odgovorno i razumno. Ove je godine slogan da svatko od nas može učiniti barem jednu stvar kako bi spriječio utapanje i to je istina. Svi mi možemo i moramo paziti i na sebe i na druge“. 

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a upravo je utapanje drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, nakon prometnih nesreća. Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 ljudi svakih sat vremena.

„Utapanje je javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, ali malo o tome govorimo i upravo zato se i krenulo sa Svjetskim danom prevencije utapanja. Cilj je informirati i educirati ljude. Utapanje se možemo dogoditi svakome od nas“.

požar katoro vatra Foto Vatrogasci Umag - Kanader gasi požar kod Katora

UMAG: U požaru izgorjelo oko 6 hektara šume. Donosimo detalje

Mladi istarski boćari osvojili šest medalja na Prvenstvu Hrvatske