in

TAR: Gradnja nove uljare izvrsno napreduje

Buduća uljara/Foto Tanja Kocijančić

Jedna od većih ovogodišnjih investicija Općine Tar-Vabriga jest gradnja uljare u poslovnoj zoni kod Rogovića. Njena izgradnja stigla je na pola, a očekuje se da će zgrada biti dovršena do ožujka.

Nositelj investicije je općinska komunalna tvrtka Finida iz koje doznajemo da radovi teku po planiranoj dinamici.

Ova je općina od pamtivijeka centar maslinarstva i izvrsnog maslinovog ulja, pa je općina predvođena time odlučila omogućiti svojim mještanima da plodove prerade u svom mjestu, bez potrebe putovanja do Poreča, Novigrada ili nekog drugog mjesta.

Naime, Tar je nekoć imao svoju uljaru, ali nema je već 16 godina, pa su brojni maslinari priželjkivali ovakvu investiciju.

Zgrada se gradi na općinskoj parceli površine gotovo 12 tisuća četvornih metara. Imat će površinu od 1.039 četvornih metara (900 u prizemlju I ostalo na katu gdje će biti uredski prostori). Na 3.000 kvadrata uredit će se prometno-manipulativne površine, a na ostatku parcele od otprilike 5.800 kvadrata zasadit će se nove masline, uz postojećih šezdesetak koje su ovdje presađene s parcele pokraj tarskog nogometnog igrališta.

Uljara će prema planu imati prostor za dvije nadogradive proizvodne linije, pa će se tehnologija u budućnosti moći mijenjati bez da se intervenira u zgradu, te prostore za prijem maslina, skladište ulja, pakirnicu i prodavaonicu te garderobu i sanitarije. Uljara bi mogla imati kapacitet prerade od 1.000 tona maslina godišnje, odnosno mogla bi godišnje proizvoditi 100 tona ulja, no te će veličine ovisiti o opremi koju će na kraju postaviti – najmoprimac. Naime, nakon što se općinskom investicijom izgrade zgrada uljare i prateći prostori, ona će se putem natječaja dati u zakup zainteresiranom poduzetniku.

Trenutno su još u tijeku 4,7 milijuna kuna vrijedni građevinski radovi koje izvodi glavni izvođač radova – porečka tvrtka Đusto.

Kad se u ovoj fazi dovrši zgrada, slijedi odabir izvođača i izvođenje radova za instalacijsko opremanje, uređenje prometnih površina i sustav odvodnje.

VRSAR: Radnik odabran za gradnju dvorane vrijedne 43 milijuna kuna

TAR: DeguStazione nudi privlačne menije za 100 kuna