in

TAR: NIVIO STOJNIĆ najavljuje nove investicije – U planu obnova stare Zajednice Talijana za potrebe školaraca i početak rekonstrukcije zvonika

Nivio Stojnić/Foto Tanja Kocijančić

Nakon prošle godine u kojoj je Općina Tar-Vabriga realizirala jednu od najvažnijih investicija u zadnjih nekoliko desetljeća – novi vrtić s jaslicama za stotinjak mališana, ali i novu Kuću tradicijske gastronomije DeguStazione koja snažno promovira lokalne delicije i vrijednosti i obogaćuje turističku ponudu, te novu uljaru koja je pri dovršetku, i u ovoj godini se nastavlja val investicija. Proračun u 2020. godinu planiran je u visini od 54 milijuna kuna, od kojih će se opet značajno ulagati u mnoga područja.

Bila je to prigoda da pitamo načelnika Nivija Stojnića da nam otkrije najvažnije projekte.

-Veseli nas što imamo svake godine sve više djece, pa je tako naša osnovna škola postala premala za sadašnje potrebe. Stoga smo odlučili uložiti 300 tisuća kuna za izradu glavnog projekta i početak rekonstrukcije zgrade nekadašnjeg sjedišta Zajednice Talijana. Namjera je u toj zgradi urediti tri učionice, čime će naši učenici imati više mjesta, naglasio je Stojnić.

No, ambicije su puno veće, jer ima sve više stanovnika, a time i sve više djece, pa se već sada misli na skoru budućnost. Stojnić je otkrio da pripremaju izradu glavnog projekta za izgradnju potpuno nove škole, što će svakako biti važna mjera u demografskom očuvanju ove općine.

Dogodine je u planu još jedna rekonstrukcija – ona općinske zgrade. Za izradu glavnog projekta i početak obnove osigurano je u proračunu 800 tisuća kuna.

-Već smo dogradili jedan dio općinske uprave za potrebe novih ureda za izdavanje građevinskih dozvola i ostalih akata za gradnju, čime smo postali prva općina u Hrvatskoj koja to ima. No, i drugi dio zgrade treba temeljito preurediti, pa će i to u 2020. godini doći na red kako bi naši zaposlenici imali bolje uvjete za rad, najavio je načelnik.

Jedan od najvažnijih projekata u turističkom i tradicijskom smislu jest i muzej ribarstva u Santa Marini, za što su projekti već spremni. Stojnić veli da im slijedi ishođenje građevinske dozvole za početak radova. Za tu je investiciju kojom se želi očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine osigurano ukupno 2,8 milijuna kuna.

U razgovoru s načelnikom doznali smo još nekoliko važnih investicija za iduću godinu.

-U suradnji s porečkom tvrtkom Odvodnja planirana je 1. faza izgradnje kanalizacijske mreže vanjskih naselja, a u tijeku je i realizacija pilot projekta Nacionalnog programa navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, naglasio je Stojnić.

Za kraj je načelnik napomenuo da su od talijanske Regije Veneto dobili sufinanciranje od 65 tisuća eura za rekonstrukciju zvonika, koja će početi u 2020. godini. Ukupna procijenjena vrijednost tog značajnog projekta iznosi oko 500 tisuća kuna.

MARINELA ŽIKOVIĆ iz Poreča – njene fotografije na Facebooku lajkaju tisuće ljudi svaki dan

Vižinada ostvarila enorman rast noćenja – u plusu za čak 23 posto