in

Denis Ivošević: Lani je Istra ostvarila povijesne turističke rezultate, ali nam u 2019. za vratom puše žestoka konkurencija

Foto: Tanja Kocijančić

Denis Ivošević (lijevo) s Andreasom Jungom iz
njemačkog Bayern Münchena s kojim je Istra lani sklopila ugovor o suradnji

Mnogi su turistički stručnjaci najavili da ćemo se ove godine morati boriti za svakog gosta. Razloga ima mnogo, a glavni su buđenje konkurencije na Mediteranu, pri čemu je Turska već vratila svoju poziciju i opet ima epitet turističke meke, a tu su i Grčka, Egipat i Tunis koji su se također vratili na scenu. Također, očekuju nas i posljedice Brexita. U istarskom turističkom gospodarstvu itetako se dobro pripremaju za ono što nas čeka. Početak ovako izazovne godine prigoda je za razgovor s direktorom Turističke zajednice Istarske županije Denisom Ivoševićem, s kojim smo rezimirali sve lanjske uspjehe, odnosno što je sve učinjeno kako bi se nastavio logičan slijed proteklih nekoliko iznadprosječnih turističkih godina.

-Iako je činjenica da nam je geopolitičko okruženje koje je generiralo prilično nestabilnu situaciju u dijelovima Mediterana izravno pomoglo, ne smijemo zaboraviti također nekoliko važnih činjenica, a to su da smo u tim uvjetima znali prepoznati situaciju, da smo prilagodili marketinške aktivnosti trenutnoj situaciji i da je cjenovna politika očigledno bila ispravna. Tome u prilog ide i saznanje da su od te iste nestabilne situacije mogle „profitirati“ i mnoge druge turističke destinacije na Mediteranu, neke i jesu, većina nije, no činjenica je da su Hrvatska i Istra definitivno odradile jako dobar posao, veli Ivošević.

Spomenuo je i značajne investicije koje su bile realizirane proteklih nekoliko godina, u prosjeku je to  bilo više od 250 milijuna eura na godišnjoj razini, što je dodatno omogućilo da se na vrijeme komuniciraju sve novosti u destinaciji i na taj način iznova potvrdi da smo u stanju održavati visoku razinu atraktivnosti i generirati nove vrste usluga, servisa i produkata.

-Suradnja privatnog i javnog sektora je definitivno ključna poluga u planiranju, organiziranju i realizaciji svake turističke godine, tako da Istra već duži niz godina predstavlja vrlo dobro posloženu i organiziranu turističku destinaciju, veli on.

Lanjska turistička godina započela je u visokom startu s jako dobrim rezultatima već u zimskim mjesecima, nakon toga uslijedila je super dobra predsezona. Kontinuitet je, nastavio je Ivošević, nastavljen u srpnju, a kolovoz je s velikim početnim oscilacijama na kraju ipak dobro završio. Kada tome pribrojimo i najbolju posezonu u povijesti (rujan, listopad, studeni i prosinac) dolazimo do rezultata 4, 4 milijuna dolazaka i 28,4 milijuna noćenja (indeks 105 i 103) ili u apsolutnim brojkama 220.000 dolazaka više i 925.000 noćenja više.

-Istra je 30. rujna ostvarila rezultat fizičkih pokazatelja ravno cijeloj preklanjskoj realizaciji, što znači tri mjeseca ranije, naglasio je naš sugovornik. 

Dao nam je i pregled po mjesecima. S realizacijom dolazaka i noćenja za period prvih šest mjeseci u 2018. godini možemo biti izuzetno zadovoljni jer je Istra postigla povijesno daleko najbolji rezultat predsezone. Za razliku godine ranije kada smo imali rekordne travanj i lipanj, lani smo radi različite vremenske distribucije praznika i blagdana imali jake ožujak i svibanj. Ožujak je bio očekivano jako dobar s realizacijom 311.000 noćenja (indeks 157). Iako se radi o još uvijek maloj bazi u brojkama, taj podatak je vrlo bitan jer govori o povećanju noćenja isključivo u hotelima, a radi se još uvijek o zimskoj sezoni.

-Za travanj smo znali da nakon prošlogodišnjeg rekorda je bilo teško očekivati ponavljanje istih rezultata jer je prije svega jer je Uskrs ove godine bio u ožujku.  Bez obzira, travanj je bio jako dobar i ostvario je samo 3 posto minusa.  Svibanj je očekivano bio super dobar (indeks 168), te je po prvi puta u povijesti dostigao više od 2 milijuna noćenja (2017. bilo je 1,3 milijuna). Lipanj je preklani ostvario povijesni rekord i s obzirom da u 2018. godini nije bilo blagdana, s pravom smo očekivali značajno slabije rezultate. Prvih 15 dana je doista bilo tako, minus se kretao od 18% do  22%, ali je druga polovica  lipnja bila izuzetno dobra i nadmašila i najoptimističnije prognoze. Na kraju sam mjesec lipanj realizirao je gotovo 4 milijuna noćenja (2017. 4,24 milijuna) što znači da je ostvaren minus od samo 7 %, pojasnio je on.

Gledajući kumulativni rezultat za prvih šest mjeseci, također možemo potvrditi izuzetne brojke koje su apsolutno veliko iznenađenje. Sveukupno je u prvih šest mjeseci realizirano 1.550.020 dolazaka (indeks 111) i 7.439.473 noćenja (indeks 109).

To je ujedno i daleko najbolji rezultat predsezone u dugoj povijesti turizma Istre i po dolascima i po noćenjima. Ukupno je realizirano 585.000 noćenja više nego 2017. u istom periodu.

-Prema gore navedenoj tezi u samu špicu ušli smo s jako dobrim rezultatom poglavito imamo li na umu da se posljednjih godina značajno povećava predsezona. Srpanj je nastavio s jako dobrim rezultatima i na kraju je u dolascima sasvim dostigao kolovoz, a po noćenjima se sasvim približio gornjoj granici koje ostvaruje kolovoz, razlika je svega 350.000 noćenja.  Kolovoz je s druge strane započeo jako loše. U prvih 15 dana imali smo i po 2 do 3% minusa što je u realnim brojkama izuzetno velik manjak, no do kraja mjeseca sve se stabiliziralo i na kraju smo realizirali 1% više dolazaka i 1% manje noćenja.

Rujan je ostvario najbolji rezultat u povijesti, gotovo 3,5 milijuna noćenja (indeks 103 i + 110.000 noćenja više) kao i listopad koji je ostvario 610.000 noćenja (indeks 114 i +85.000 noćenja više), studeni 150.000 noćenja (indeks 129 i +35.000 noćenja više).

Iz priloženoga se jasno vidi da su gotovo sva povećanja realizirana u zimskim mjesecima, pred i posezoni, zaključio je Ivošević.

Kao ključne elemente ovog uspjeha direktor TZIŽ-a izdvojio je koordiniranu suradnju suradnju privatnog i javnog sektora na pripremi turističke godine koju Istra kao turistička destinacija prakticira već duži niz godina i danas predstavlja temeljni i dobro uhodani protokol komunikacije glavnih igrača u turizmu Istre. Po tom, a i nizu drugih ključnih činjenica, Istra danas predstavlja dobro posloženu i organiziranu turističku destinaciju.

Naveo je i dobro promišljenu strategiju nastupa i cjenovnu politiku privatnog sektora/velikih hotelijera koje je naše emitivno tržište očigledno prepoznalo i ocijenilo kao konkurentan proizvod, a zatim i drukčiji pristup u promociji same destinacije zahvaljujući nalazima i postavkama iz novog Master plana razvoja turizma Istre.

Uspjehu je značajno doprinijelo i desetak velikih i značajnih evenata/projekata koji su se odvijali upravo  u predsezoni, kao što su Tour of Croatia, Polo classic, Sea star festival, razna europska i svjetska prvenstva i drugo.

policija policijski kombi

Policija pronašla muškarca koji je na Ipsilonu vozilom nasrnuo na policijskog službenika

Policajci Bojan Milovanović i Goran Šurlan spasili život djelatniku benzinske: “Odahnuli smo kad je počeo disati”