in

Direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik – Dok se granice ne otvore nema smisla otvarati hotele i kampove

Nenad Velenik/Foto Tanja Kocijančić

Od ponedjeljka, 11. svibnja, omogućen je početak rada hotelima i kampovima u Istri sa svim sadržajima koji će se otvarati postupno, ovisno o otvaranju državnih granica. Hoteli mogu raditi po preporukama i uputama za rad Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, isto kao što je to učinjeno za ugostiteljske objekte koji su također jučer otvorili vrata.

Na Poreštini, koja ostvaruje deset posto od ukupnog hrvatskog turističkog prometa od Lima do Tarske vale, nije se 11. svibnja dogodilo ništa u tom smjeru. Ne još. Hotelijeri najavljuju da bi mogli neke (ne sve!) hotele i kampove otvoriti idućeg tjedna, ali tek će se vidjeti hoće li se to zaista dogoditi. Stranci trenutno ne mogu doći u Hrvatsku na odmor, već samo na jedan dan na poslovni sastanak, odnosno na pogreb ili ako su vlasnici nekretnina. Kada će se otvoriti granice za turistički promet i pod kojim uvjetima odlučit će Europska komisija.

U Poreču trenutno gostiju nema. Nula. Bolje niti ne uspoređivati brojke s prošlom godinom kada je u svibnju na odmor stigao poveći broj turista.

-Počeli smo s radom, za sada u jednoj smjeni jer nema potrebe budući da još nema nikoga, veli direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik. Naime, i oni su se, poput svih djelatnika u gradskim ustanovama i upravi, vratili u svoje urede u Zagrebačkoj ulici, gdje se nalazi i informativni punkt za posjetitelje koji će zasad raditi u jednoj smjeni.

-Hoteli se mogu zakonski otvoriti ali stvar je otvaranja granica jer se čeka pod kojim će uvjetima gosti moći boraviti u našoj zemlji. Na duže vrijeme mogu trenutno doći samo vlasnici kuća za odmor ili ako imaju prebivalište. Zato se i vide strane registarske tablice po gradu ovih dana, veli Velenik.

Dodaje da su sve manifestacije planirane za ovu godinu, a trebalo ih je biti mnogo, odgodili do daljnjeg. Za one u srpnju i kolovozu ne zna pod kojim će se uvjetima moći uopće održati, ali problem je zapravo drugi.

-Stvar je budžeta. Mi smo na hladnom pogonu i to ne samo na dva mjeseca, nego do daljnjeg, jer nemamo prihoda. Zato niti ne možemo izvršiti planirane obveze. Teško da ćemo ovog ljeta imati sredstava za organizaciju manifestacija, kaže Velenik i dodaje da su odgodili za iduću godinu i dogovorene investicije. Primjerice, na Gradskom kupalištu trebao je biti izgrađen park za skatere i bicikliste.

-Situacija je napeta i nepredvidljiva. Teško je planirati ili predvidjeti bilo što za dalje, zaključio je Nenad Velenik.

benzinska postaja crpka

Opet poskupjelo gorivo – i to značajno

Istra prekinula svoj ‘korona free’ niz – 12. svibnja imamo JEDNOG POZITIVNOG – stranog državljanina u Rovinju!