in

FUNTANA: Čak 94 posto turista u kampovima, očekuje se povratak nizozemskih gostiju

Polidor u Funtani

Kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Funtana Ane Milohanović Čehić od 1. siječnja do 8. lipnja na tom su području realizirali ukupno 21.171 dolazak i 129.673 noćenja. U odnosu na 2019. godinu indeks dolazaka iznosi 46, a indeks noćenja čak 68.

-U 2020. godini u istom periodu ostvareno je svega 2.529 dolazaka i 15.493 noćenja. Ovogodišnji podaci su neusporedivo bolji u odnosu na prošlu godinu iz razloga što su nam cijelu zimu otvoreni kampovi Istra Premium Camping Resort i Polidor, dok su ostali kampovi otvorili ranije nego lani, saznajemo od direktorice.

Od 1. siječnja do 31. svibnja ostvareno je 16.019 dolazaka i  97.375 noćenja.

-Proteklih dana najviše je gostiju boravilo u četvrtak, 3. lipnja i petak, 4. lipnja. Tada smo dnevno brojali 5.333, odnosno 5.383 gostiju, i to najviše Nijemaca (49%), Austrijanaca (16%), Hrvata (13%), Slovenaca (10%), Poljaka i Čeha. Najviše noćenja realizirano je u kampovima (94%), objektima u domaćinstvu (4%), a ostalo otpada na nekomercijalni smještaj. Od nedjelje 6. lipnja osjetni je pad broja turista te dnevno brojimo oko 2.800 gostiju. Trenutno je otvoreno svih sedam kampova, dok Turističko naselje Funtana i hotel Delfin otvaraju 10. lipnja, odnosno 12. lipnja. Budući da je epidemiološka slika u Istri i u cijeloj Hrvatskoj sve bolja, u narednim danima očekujemo sve više dolazaka stranih gostiju. Booking se pokrenuo te veći turistički promet očekujemo ostvariti početkom srpnja, navodi Milohanović Čehić.

Iako je i ove godine turistička sezona započela s neizvjesnošću, s obzirom na prošlogodišnje iskustvo i ostvarene rezultate te našu glavnu prednost sigurne te brzo i lako dostupne destinacije, direktorica TZ-a ističe da su vrlo optimistični i uvjereni da mogu ostvariti puno bolje rezultate u odnosu na 2020. godinu.

-Lani smo ostvarili 42% prometa iz 2019., a ove godine očekujemo realizirati između 60 i 70 posto fizičkog prometa iz 2019. Očekujemo najviše gostiju iz nama najznačajnijeg njemačkog tržišta, ali i povratak nizozemskih gostiju koji su drugi najbrojniji gosti u našim kampovima, a koji su lani ostvarili vrlo skromne rezultate. Uz povratak prvenstveno nizozemskih, ali i bolje rezultate s ostalih tržišta, vjerujemo u puno bolju turističku sezonu u odnosu na prošlu 2020. godinu.

Što se evenata tiče, nastojat ćemo podržati one evente koji generiraju dodatna noćenja (primjerice Dance Star, Dream Cup Poreč, Istria 300, Plava laguna 5150 Triatlon i dr.), a spremamo se i za održavanje manjih događanja u mjestu.

Vjerujemo da će od srpnja biti koncerata na trgu, a planiramo i održavanje ostalih manifestacija ovisno o razvoju situacije i popuštanju mjera, ali svakako u modificiranim oblicima i uz osiguranje socijalne distance, zaključila je direktorica Ana Milohanović Čehić.

TAR: Mažoretkinje osvojile dva srebra i broncu na državnom prvenstvu

Foto Umjetnička škola Poreč

POREČ: David Pršurić pobijedio na međunarodnom festivalu “Dani harmonike”