in

Hrvatska udruga turizma: Tri su prioriteta u pripremi sezone

Ilustracija

Hrvatska udruga turizma postavila je tri ključna prioriteta za pripremu ovogodišnje turističke sezone koji bi trebali osigurati da Hrvatska i ove godine ostvari kvalitetan turistički rezultat:

  1. Osigurati prihvatljive uvjete putovanja (ulaska) u Hrvatsku
  2. Osigurati siguran boravak u zemlji kroz cijepljenje turističkih djelatnika
  3. Osigurati široku mrežu testiranja brzim i jeftinijim testovima

Uz osiguravanje ovih preduvjeta za masovniji dolazak turista, osnovni preduvjet uspjeha sezone bit će epidemiološka situacija u Hrvatskoj, ali i na emitivnim tržištima. Zato je nužno osmisliti i što prije pokrenuti jaku nacionalnu kampanju o značaju ovogodišnje sezone za naše gospodarstvo i društvo u cjelini, o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera, testiranju i cijepljenju.

“U slučaju da ne uspijemo cijelo vrijeme biti ”zelena zona”, trebamo razvijati i plan B. Tu je najvažnija stvar omogućiti široku primjenu brzih i znatno jeftinijih brzih testova, kako za domaće stanovništvo, tako i za naše turiste od kojih će jedan dio vjerojatno trebati testiranje, kako za ulazak u zemlju, tako i za povratak u svoju matičnu zemlju. Moramo hrabrije pokrenuti organizaciju i što prije osigurati dovoljnu količinu brzih i cjenovno prihvatljivih testova. Uz testove, važno je i što prije krenuti s cijepljenjem turističkih djelatnika jer je to jedna od najjačih promotivnih poruka koju u ovom trenutku možemo poslati”, kazao je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Brze antigenske testove kao važne za ovu sezonu istaknuo je i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, komentirajući zajedničku EU inicijativu o digitalnim zelenim potvrdama. “Vidjet ćemo što će u konačnici biti zaključak oko brzih antigenskih testova, nama je to kao turističkoj zemlji jako bitno. Zemlje koje su turističke, pa i Hrvatska, napravit će sve da zaštite živote i zdravlje onih koji putuju”, rekao je Božinović.

HUT smatra i da Hrvatska ne treba čekati formaliziranje dogovora te fizičko izdavanje zelenih propusnica koje su definirane na razini EU. Ostojić poziva da iskoristimo osnovne okvire sadržaja tog dokumenta i reguliramo da sve tri kategorije ljudi koje će u budućnosti dobiti tzv. zelenu propusnicu, odnosno oni koji su cijepljeni i imaju potvrdu o tome, oni koji su preboljeli Covid-19, i imaju potvrdu o tome i oni koji su se testirali odgovarajućim testovima neposredno prije ulaska u zemlju, uz potvrdu mogu bez ikakvih ograničenja ući u Hrvatsku i u njoj boraviti.

VRSAR: Odabrane udruge koje će dobiti 860 tisuća kuna iz općinskog proračuna

Tražiš posao u ISTRI? Zapošljavaju u Kašteliru, Poreču, Umagu, Rovinju, Livadama…