in

JELENA LATIN, direktorica TZ-a Marčana o očekivanjima: Očekujemo sezonu kao i 2020. Ako bude bolje – bit će odlično!

Početak ožujka, nakon otvaranja terasa i laganog popuštanja mjera, iskoristili smo za razgovor s direktoricom Turističke zajednice Marčana Jelenom Latin. Pitali smo je kakvo je trenutno stanje na tom području te koja su im očekivanja.

Uvala Luka u Raklju

Kakva je trenutno situacija na području TZ Marčana?

Turista trenutno ima desetak. Od početka godine do 3. ožujka imali smo 136 dolazaka i 1.624 noćenja. Uglavnom su to stalni, nekomercijalni gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Kakav je booking na vašem području u ovoj situaciji?

Privatni smještajni kapaciteti, u pravilu, primaju goste dok su ostali – hoteli/kampovi – zatvoreni. Ono što je bitno naglasiti da je i inače situacija na našem području slična ovoj do Uskrsa. Bookinga trenutačno gotovo i nema, što se vidi po brojkama. Počela se bukirati sezona u privatnom smještaju. Čula sam od nekolicine iznajmljivača da su im srpanj i kolovoz, za sada, već dobro popunjeni. Međutim, to su sve rezervacije s mogućnošću last minute otkaza. Razumljivo je da su i gosti u ovoj situaciji oprezni i još uvijek čekaju razvoj događaja.

Što očekujete od sezone? Kako se ponašaju hotelijeri – imaju li neke pakete s povoljnim cijenama kojima potiču ljude da bukiraju?

S obzirom da na našem području ne prednjače hotelijeri, te je jedini veći hotel onaj u Dugoj Uvali koji najčešće agencijski prima goste, a u 2020. je počeo s radom tek sredinom srpnja, za sada nemamo informacije o posebnim ponudama.

Vjerujem da će se privatni iznajmljivači kako cijenama tako i uslugom prilagoditi sezoni. Kroz online edukacije u organizaciji tvrtke Informel zainteresirani iznajmljivači kroz različite dobili su savjete i informacije kako prilagoditi poslovanje. 

Foto TZ Marčana

Kada očekujete da bi se granice mogle otvoriti? Što mislite o covid putovnicama?

Pretpostavljam da će se to dogoditi kao i prošle godine – pred glavnu sezonu i da neće biti potrebni testovi. Mada je to sve poprilično neizvjesno. Povedeni sigurnošću Ministarstvo turizma i sporta krenulo je s kampanjom Safe Stay in Croatia.
Hrvatska je zbog dobrih epidemioloških prilika prošle godine bila prepoznata kao sigurna destinacija, na čemu se nastavlja raditi i u 2021. Uz već na tržištu poznatu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) Safe Travels, osmišljena je nacionalna oznaka pod nazivom Safe stay in Croatia, koja je važan kotačić u etabliranju Hrvatske kao sigurne i poželjne destinacije, ali i poticaj svim dionicima u lancu putovanja – od benzinskih postaja do zračnih luka i trajekata kao i  hotelima, marinama, privatnim apartmanima, muzejima i drugim atrakcijama za nastavak pridržavanja epidemioloških mjera. 

Osobno smatram da bi se Covid putovnice trebale uvesti ukoliko se epidemija ne uspije obuzdati. Vjerujem da je svima dosta ograničenja u svakom smislu koja smo doživjeli u posljednjih godinu dana i da se svi želimo vratiti u ono vrijeme prije pandemije. Koliko će biti moguće ne znam. Zato su covid putovnice možda jedno od rješenja.

S obzirom na stanje pandemije u našem okruženju kada mislite da bi gosti mogli početi stizati?

Gostiju nešto i ima na našem području kao što sam i navela, ali ne u velikom broju. Većem dolasku gostiju na naše područje nadam se u lipnju.

Ima li smisla očekivati da bi mogli za Uskrs doći u nešto većem broju?

Veliki dio Europe još uvijek je u lockdownu i iako se donekle mjere popuštaju, još nema naznaka opuštanja. Vjerujem da će „nestrpljivi“ zasigurno stići i do Istre kao destinacije, ali ozbiljnije dolaske očekujemo u sezoni.

Koje je vaše mišljenje o sezoni – bi li mogla biti malo bolja od prošlogodišnje?

Predviđamo sezonu na razini prošlogodišnje. Ako bude bolje, odlično!

Samo mali podsjetnik na kraju kako vam je završila lanjska sezona.

U odnosu na 2019. bilo je 60,52% dolazaka i 66,12% noćenja. Gledajući razdoblje od 1.7. do 31.8. bilo je 74,66% dolazaka i 75,09% noćenja. Također, u glavnoj sezoni su Nijemci ostvarili 98% dolazaka i 96% noćenja u odnosu na 2019. Austrijanci 47%, Talijani 33%, a Slovenci 151% zbog prijava u vlastite nekretnine.

Čestitka gradonačelnika Grada Poreča za Dan žena

Istra – Početak tjedna uz jednog novozaraženog i malo testiranih