in

KOD KRASICE: Luksuzan turistički kompleks vrijedan 4 milijuna eura u selu koje ima samo tri stanovnika

Mali biser luksuza u središnjoj Istri bit će novi boutique hotel s pet zvjezdica, koji se uoči teniskog ATP turnira u Umagu otvara nekoliko kilometara od Buja u smjeru Krasice. Raspršeni hotel San Canzian sa 25 smještajnih jedinica, nalik malom selu, otvara Leopold Botteri, nekadašnji novinar Slobodne Dalmacije te začetnik maslinarske zadruge Brachia i tvrtke Uje, koja je poznati i priznati brend delikatesa u Hrvatskoj, ponajviše ekstra djevičanskog maslinova ulja s Brača. Leo je, naime, s partnerima Sinišom Šareom, zagrebačkim poduzetnikom i osnivačem Wine and Gastro akademije koja je godinama djelovala u Centru Kaptol, i Bojanom Luncerom, nekadašnjim članom uprave svjetskoga Lidla, odlučio u srcu gastronomskog carstva Istre otvoriti mali ljupki hotel, vrijedan četiri milijuna eura, koji će u potpunosti biti posvećen gostima koji su slični i njegovu stilu života, a to su foodieji koji znaju što su dobra vina, koje sve delikatese moraju kušati, s čime sve to sljubiti i za kraj uživati u dobrim cigarama i nekom od poznatih svjetskih konjaka.

Upravo njihov hotel San Canzian u seocetu Mužolini Donji, koje ima samo troje stanovnika, sve će to nuditi u zelenom okruženju vinograda i maslinika sjeverne Istre, s tek nekoliko kuća i fascinantnim pogledom na Buje i more. Svakako će se naći na karti gurmana jer će u njihovu hotelu zagrebački restoran Noel s jednom Michelinovom zvjezdicom uskoro otvoriti svoja vrata. Tu će biti i vrhunski vinski bar, veliki bazen s lounge zonom i barom, a ispod njega u budućnosti će biti i wellness centar. Za sada će San Canzian imati saunu i dvoranu za fitness. Oni koji žele više privatnosti i veći prostor, moći će unajmiti i malu vilu s privatnim bazenom, objavio je Novac.hr.

Raj za gurmane i hedoniste

Prava je to relaksirajuća lokacija, do koje su Leo i njegovi partner došli sasvim slučajno, dok su uživali u gastronomskoj ponudi Istre. I to godinama. Ovaj je kraj nadaleko poznat kao pravi raj za gurmane i hedoniste, dom je vrhunskih maslinovih ulja i vina. Ni oni mu nisu mogli odoljeti.

– Kada smo rekli da ovdje želimo hotel, nismo baš bili svjesni toga što smo rekli. Ali smo zagrizli i krenuli. Kako smo kupili i dosta zemlje oko kuće, odlučili smo da želimo projekt gdje ćeš se pitati što je ovdje bilo, a što nije. Stvorili smo takvu energiju arhitekture i jako smo ponosni na to kako su postavljene mase – priča nam ovaj poduzetnik.

Nisu željeli dizati etaže iako su to mogli. Ali tada bi to bila sasvim jedna druga priča.

– Željeli smo minimalne intervencije u prostoru, odnosno stvoriti osjećaj sela koje je maksimalno prilagođeno današnjem standardu luksuza. Ali da i dalje ostane emocija sela. Zato imamo razvedenost objekata koji su smješteni u prirodi, zato kroz naš hotel vodi šljunčana staza, a kamen od kojeg je sagrađen i sve oko njega je istarski, većina ga je izvađena baš na ovom imanju – objašnjava Leo.

U oblikovanju prostora pomogao mu je i poznati dizajner Boris Ružić, koji je već poznat po dizajniranju ovakvih objekata u kojima se prepoznaje tradicija mjesta, ali se uvode i neki novi elementi poput betonskih podova i kortenskih potpornih graničnika u okolišu. Nagrađivani Siniša Bjelica potpisuje arhitekturu, a mladi perspektivni splitski umjetnik Duje Botteri za hotel je pripremio vlastite radove.

Radit će cijele godine

– Nismo htjeli raditi ‘selo moje glumi staro selo’ jer je to ‘fake’. Ili imaš staro, pa si restaurirao, i to je jedna vrsta energije, ili imaš nešto novo oblikovano na ovaj način. Dakle, u sobi je sav luksuz pet zvjezdica kao bilo gdje u svijetu, ali kada nogom stupiš van, ti si u istarskom selu gdje ti ništa ne nedostaje – priznaje nam ovaj poduzetnik koji ima točnu viziju što ovaj mali ambiciozni hotel mora imati i koga mora zadovoljiti.

Cijeli članak pročitajte na Novac.hr.

Umag: Završna baletna priredba Carlotte Grisi – gostuju plesači iz Poreča, Japana i Rumunjske

POREČ: Završila sezona – Medalje i priznanja za sve male polaznike Škole kuglanja