in

Lučka uprava Poreč: Promet odličan, noćenja više nego 2019. Vratila se i linija za Veneciju

Foto Grad Poreč

S približavanjem špice turističke sezone, u porečkoj luci sve je više jahti i jedrilica, a slike s rive podsjećaju na rekordnu 2019. godinu. Kako kažu u Lučkoj upravi Poreč, u nautičkom dijelu poslovanja, ove godine bilježe dobre rezultate. Brojke plovila koja uplovljavaju u luke na njihovom području prate turistička kretanja na Poreštini, te se očekuje da će se do kraja godine nastaviti takav trend. Pritom valja istaknuti da se najveći broj noćenja i dolaska plovila realizira tokom srpnja i kolovoza.

poreč luka jahte plovila
Foto Grad Poreč

Broj plovila na tranzitnom vezu u porastu je za 16%, dok su noćenja porasla za 22% u odnosu na 2019. Bilježi se, dakle, trend produženog boravka brodova u porečkim lukama. Slijedom navedenog, Lučka uprava Poreč bilježi porast prihoda ove vrste usluge za 56%, a što je dijelom rezultat većih brodova koji dolaze u porečku luku. 

Što se međunarodnog prometa tiče, u 2022. godini ostvareno je 8% manje nego rekordne 2019. godine. Razlog nešto sporijeg povrata međunarodnog prometa treba tražiti u izmijenjenim okolnostima na tržištu, nakon pandemijskog razdoblja. Valja podsjetiti da je 2020. godine međunarodni promet potpuno izostao, dok se prošle 2021. godine samo polovično vratio. No, u ovoj se 2022. godini međunarodni promet definitivno vraća. Za napomenuti je da povećanje cijene goriva značajno utječe na međunarodni promet kao i otežani i skuplji ulazak u Veneciju, kojoj su gravitirali i nautičari s našeg područja. 

U porečkoj luci najviše su se vijorile zastave Italije, zatim Njemačke i Austrije. 

-Brojkama za sada možemo biti više nego zadovoljni. Izdvajamo da je zabilježen porast broja plovila na sidrištu u odnosu na obalu, dok se na obali povećao broj putničkih plovila na domaćim kružnim putovanjima s dobrim najavama za sljedeću godinu kada bi porečka luka mogla postati home-port za takva sve popularnija kružna putovanja, kaže ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić.  

Također, valja istaknuti i da se ove godine, vratila jedna od najznačajnije i najprepoznatljivije ponude luke Poreč  – međunarodna linija Poreč-Venecija, objavio je Grad Poreč.

Foto Pučko otvoreno učilište Poreč

Uoči 62. Annala u Poreču: Intervju s Ješom Denegrijem, povjesničarom umjetnosti i kustosom o Pokretu Nove tendencije

Događanja u POREČU – Koncert Jazz in lap i u bazilici, otvaranje Annala i sajam domaćih proizvoda