in

NENAD VELENIK, direktor TZ-a POREČ: Turistička 2021. veliki je izazov, još više ćemo se posvetiti gostima i novom klasteru Poreštine

Direktor TZ-a Nenad Velenik/Foto Vladimir BUGARIN

U 2020. godini na području Turističke zajednice Grada Poreča realizirano je 1.400.000 noćenja što je 40% od rekordne 2019. godine. Glavna emitivna tržišta bila su Njemačka, Slovenija, Austrija, Hrvatska i Češka, veli nam direktor TZ-a Nenad Velenik.

-Kako je turizam od ožujka do lipnja stao, isto je bilo i s punjenjem budžeta TZ-a. Popunjenost u srpnju i kolovozu od 60% lanjskog turističkog prometa utjecala je na solidno punjenje prihodovne strane TZ-a. Činjenica je da nismo imali nekih značajnijih troškova jer smo unaprijed predvidjeli da se plan i program rada neće moći realizirati u planiranom obliku.

Nadalje, djelovali smo u skladu sa okolnostima i sveli hladni pogon na minimum, te sufinancirali projekte koji su bili od općeg interesa – uspostavu karantene, tim hitne medicinske pomoći, nabavka pokretnih respiratora i slično. Djelovali smo preventivno i zaključili da nećemo ulagati u programe koji potiču masovnije okupljanje te time i veću mogućnost zaraze. Godinu završavamo likvidni i veselimo se značajnijem ulaganju u programe u 2021. godini, napominje Velenik.

Turizam 2021. godine predstavlja veliki izazov.  

-Samim time što imamo velikih nepoznanica oko kretanja COVID-a teško je predvidjeti poslovne aktivnosti te sve skupa pokriti budžetom. Naša predviđanja su da će sezona 2021. biti bolja po brojkama od 2020. godine. Cijeli turistički sektor veliku nadu polaže u cjepivo koje se na nekim emitivnim tržištima već počelo primjenjivati, a koje će odigrati glavnu ulogu oko sigurnosti ove turističke sezone.

COVID neće nestati i činjenica je da moramo živjeti i raditi u otežanim uvjetima koji ne znače nužno sve negativno. Naprotiv, moramo iskoristiti priliku da se što više posvetimo gostu i njegovim potrebama, osigurati mu maksimalan komfor, socijalnu distancu na javnim prostorima (restoranu, plaži, trgovinama) te kvalitetniju zdravstvenu skrb u destinaciji. To je put uspjeha turizma 2021. godine, smatra direktor TZ-a.

Ono što je izostalo u sezoni 2020. jesu manifestacije koje će ponovno na mala vrata ući u destinacije iako u modificiranim oblicima.

-Svakako je važno da se i kod evenata osigura socijalna distanca jer će gosti višestruko nagraditi sve one koji se budu pridržavali propisanih mjera. Poreč se pozicionirao kao vodeća destinacija obiteljskog i aktivnog odmora u Hrvatskoj i to otvara „pandorinu kutiju“ različitih aktivnosti koje gosti mogu konzumirati, a u skladu su s propisanim epidemiološkim mjerama, mišljenje je Velenika.

Ciljevi TZ-a za 2021. godinu su povećanje turističkog prometa u razdoblju predsezone i posezone u odnosu na 2020. godinu, snažnije pokretanje outdoor pozicioniranja destinacije – klastera, poboljšanje uvjeta boravka gostiju u destinaciji, poštivanje mjera za očuvanje zdravlja gostiju, te snažnije pokretanje klasterske suradnje

-Marketinške aktivnosti u 2021. godini provest ćemo kroz 3 kanala: vlastitim kanalima promocije – sufinancirat će se praćenje press konferencija, PR članaka o novostima u destinaciji i akcijama  te praćenje turističkog prometa kao i rad tijela TZ-a. Promotivne aktivnosti u 2021. godinu bit će usmjerene na promociju specifičnih proizvoda – obiteljski odmor, kamping, sportske pripreme i drugo. Tu je i kooperativno oglašavanje s turističkim firmama koje imaju najrašireniju mrežu kontakata na emitivnim tržištima te shodno tome mogu najbrže reagirati.

Naglasio je da će se promovirati i kroz marketing plan u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom.  Fokus marketinških aktivnosti usmjerit će se na promociju brenda destinacije Poreč unutar destinacijske kampanje Istre, zaključuje Velenik.

Razgovarala Tanja Kocijančić

Istra u četvrtak: Samo 2 novozaražena, nažalost još jedna osoba preminula

Sterilizacija mačaka u Istri po akcijskim cijenama