in

POREČ: Nova plaža u Špadićima u punom pogonu – ima “pametne” tuševe i klupu i prilagođena je osobama s invaliditetom

Foto Tanja Kocijančić

Premda nije bilo službenog otvorenja, novoobnovljena plaža u porečkom naselju Špadići, odmah ispod hotela Park, već je u punom pogonu. Riječ je o osmoj plaži po redu koju je u zadnjih nekoliko godina temeljito rekonstruirao Grad Poreč, a nakon što je prošle godine uređeno u njenom nastavku 150 metara plaže prema hotelu Materadi, odnosno ispod kampa koji se isto zove Materada.

Od početka lipnja, kako je dovršena, nova plaža u Špadićima već je lijepo posjećena, bodući da u gradu ima popriličan broj turista. A i sunca ne nedostaje ovih dana.

Kako smo već pisali, na ovoj je plaži u cijelosti sanirano postojeće sunčalište od betona i škrile. Izgrađen je pritom i dio nogostupa uz glavnu prometnicu, te su uz nju uređeni „zeleni džepovi“ s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera. Plaža je, kako se stručno kaže, „dohranjena“ kamenim oblutcima, dotrajale ograde zamijenjene su novima, postavljena je pametna klupa s wi-fijem, ugrađena su dva „pametna“ tuša i postavljene kante za razvrstavanje otpada. Postojeći objekt pretvoren je u sanitarni čvor (muški, ženski i za invalide).

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, pa je za njih postavljen pristup moru. Jedna od dvije novouređene svlačionice bit će također prilagođena njima, a ugrađene su na plaži će i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

Sumirano, uređenje je obuhvatilo obalni dio koji se proteže između naselja Špadići i Materada u dužini od 400 metara, odnosno 2.834 četvornih metara. To je najveća plaža koju Grad kani ove godine urediti i obnoviti.

Za njeno uređenje Grad je od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, a još milijun i pol kuna od Turističke zajednice Poreča. Ukupna vrijednost investicije je 4,3 milijuna kuna + PDV.

U posljednje četiri godine iz gradskog je proračuna u obnovu plaža uloženo skoro 20 milijuna kuna. Od 2014. godine do danas, Grad je, uz plažu Špadići-Materada, uredio i šetnicu na Peškeri, zatim plaže u Červar Portu, između uvale Brulo i rta Bare, potom u uvali Sveti Martin, ispod hotela Zagreb, te Gradsko kupalište i plažu Materada – uvala Srgulje.

Gradske su plaže, osim uređenja, dobile i sasvim novu opremu, ali i dodatne sadržaje poput teretana na otvorenom i terena za odbojku na pijesku.

Foto Tanja Kocijančić

policija mup šuma

Na Lanterni kod Tara: Pao na stijene i teško se ozlijedio

FUNTANA: Koncert crkvenog zbora Sv. Bernarda