in

Premijerom Žminjske štuorije krenule pripreme za novu turističku sezonu

Prvim ovogodišnjim izdanjem Žminjske štuorije namijenjenim predstavnicima turističkih agencija i turističkim vodičima otvorena je osma sezona ovog osebujnog besplatnog vođenog turističkog obilaska Žminja. Bio je to i prvi javni događaj u završnici priprema za predstojeću turističku sezonu na Žminjštini, za kojim će uslijediti i druge radionice i edukacijski programi kako bi se pružatelji turističkih usluga svih profila što bolje pripremili. Utemeljena prije osam godina kao prvi takav sadržaj namijenjen turistima u Istri, čiji su primjer kasnije slijedila i druga mjesta, Žminjska štuorija okuplja čitavu zajednicu u predstavljanju kulturno-povijesnih znamenitosti te folklorne i gastronomske baštine Žminja i Žminjštine, od djelatnika u turizmu, iznajmljivača i ugostitelja, do umjetnika i proizvođača autohtonih proizvoda.

U vođenju gostiju Žminjske štuorije već se godinama izvrsno snalazi vodičkinja Karla Čerljenko Bulić, koja, bilo na hrvatskom jeziku s vješto ubačenim sekvencama na izvornome žminjskom govoru, bilo na izvrsnom engleskom (ovisno jesu li gosti domaći ili strani), u maniri profesionalnog story tellera doista pripovijeda „štuoriju” o Žminju, o njegovoj povijesti i razvoju kao naselja, o njegovim stanovnicima te njihovim običajima i jeziku, o sakralnoj i svjetovnoj graditeljskoj baštini, o tome kako su živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici.

Ruta Žminjske štuorije započinje Zad kaštela, nastavlja se obilaskom žminjske župne crkve, kapele Sv. Trojstva i crkve Sv. Antuna, te drevnom kamenom ulicom Štrada dolazi do poznate žminjske šterne i završava opet Zad kaštela. Na pojedinim postajama obilaska goste dočekuje mladi harmonikaš, a dio programa je i predstavljanje lokalne gastronomske baštine kroz delicije lokalnih proizvođača. Tako su goste prve ovogodišnje Žminjske štuorije na šterni dočekali štandovi s kolačima slastičarnice Erman, rakijama i likerima destilerije Frane, kobasicama OPG-a Žminjski gušti, Zdenka Jakus uživo je demonstrirala kako se pripremaju makaruni i fuži te na kušanje ponudila svoj domaći kruh i pincu, predstavljen je i tradicijski žminjski kolač Kristova kruna, te Žminjski rićin, replika arheološkog nalaza sa starohrvatskog groblja u Žminju. Tako su u isti mah predstavljene i žminjske manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Istarski festival pašte i Armonike zad kaštela, kao zgodne prilike da se gosti kojima se Žminj zasvidio kroz Žminjsku štuoriju ponovno vrate.

Gostima su predstavljeni i drugi turistički sadržaji koje Žminj nudi, poput vožnje quadovima ili špilje Feštinsko kraljevstvo. Toliko baštine na jednom mjestu u vrlo kratko vrijeme poslužilo je i kao materijal za kratki kviz znanja, na kome su gosti mogli osvojiti prigodne poklone i uspomene koje će ponijeti sa sobom iz Žminja. I sa sirom umjesto šećera na kraju, predstavnici turističkih agencija u pratnji domaćina studijskog putovanja Florisa Milohanovića iz pulske putničke agencije Zeatours, povedeni su na degustaciju sira u siranu Latus u Orbanićima Gorenjima.

“Pohvalno je što je vodičkinja bila u nošnji. Ugodno me iznenadila degustacija i prezentacija autohtonih proizvoda na kraju razgleda, a kako se naša agencija bavi kongresnim turizmom  rado ću organiziranim grupama koje budu dolazile u Istru ponuditi i posjet Žminju kojeg ni on do jučer nisam poznavao,” kaže Tihomir, inače vlasnik turističke agencije iz Koprivnice.

„Turističke agencije dovode goste u turističke destinacije i sastavljaju programe njihova boravka, a turistički vodiči su u stalnom kontaktu s turistima, pa smo jedne i druge pozvali na prvo izdanje Žminjske štuorije jer nam je njihovo mišljenje vrlo bitno pri stvaranju novih turističkih proizvoda i podizanju kvalitete postojećih. Željeli smo im također prezentirati vrijednosti naše destinacije kako bi i oni na najbolji način mogli predstaviti baštinu i atrakcije Žminja svojim gostima”, izjavila je direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina.

Tridesetak turističkih vodiča i predstavnika putničkih agencija iz Pule, Rijeke, Zagreba, Splita, Novog Vinodolskog, Đakova i Koprivnice oduševljeno je reagiralo na sadržaj i koncept Žminjske štuorije. Darija Čelić Trajčeski, vlasnica agencije i turistički vodič, ovako je opisala svoje dojmove: „Autentično, zanimljivo, puno iznenađenja, informativno s osjećajem za mjeru, i na kraju završetak s degustacijom koji daje posebnu toplinu i domaćinsku gostoljubivost. Ja bih zaista to nazvala najbolje od Istre. Ovo je zaista vrijedno doživjeti, jer to nije ‘samo još jedan obilazak’, nego nešto posebno. Žminjska štuorija je stvarno jedinstven i vrhunski turistički proizvod i događaj”.

Dugogodišnji turistički vodič Adriano Mates iz Poreča kaže: “Dobar je to način povezivanja davatelja i korisnika turističkih usluga i vjerujem da će se i druge sredine povesti vašim primjerom te za svoje goste organizirati besplatne razglede. Iako sam dugogodišnji licencirani turistički vodič za Istarsku i još neke hrvatske županije i rođeni Istrijan, zahvaljujući prezentaciji mlade kolegice Karle, mladog harmonikaša, te bolje upoznavši lokalne proizvode, doživio sam Žminj u pravom domaćem ozračju. Koliko god da smo čitali i slušali o žminjskim naušnicama, o slatkišu koji se zove Kristova kruna, o domaćim kobasicama, o likerima koji su prava medežija, kruhu i domaćoj pašti – prava slika i doživljaj stekne se Zad kaštela ili na žminjskoj šterni. To je još jedna potvrda da nitko ne može dostojno prezentirati turistima neki lokalitet onako kako to može lokalni vodič.”

I drugi su gosti ove Žminjske štuorije na sličan način pohvalili sve što su vidjeli, kušali i doživjeli, te najavili da će sa zadovoljstvom svojim budućim gostima ponuditi i dolazak na razgledavanje Žminja. „Sljedeća Žminjska štuorija bit će organizirana za iznajmljivače, jer nam je bitno da i oni budu upoznati sa onim što se nudi kako bi kasnije mogli preporučiti svojim gostima”, najavljuje Lenka Šajina, a tijekom ljetnih mjeseci ovaj će se zanimljiv događaj održavati jednom tjedno.

Izvor TZ Žminj

maske maskice korona covid

Istarski stožer: Pao broj hospitaliziranih

Foto Janitors za Pixabay - Ilustracija pješački prijelaz auto

U četvrtak u Poreču prometna akcija u cilju zaštite pješaka