in

Prvo HTZ-ovo veliko istraživanje u 100 mjesta: Što turisti žele, koliko i na što troše u Hrvatskoj

Foto TZ Poreč

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Institutom za turizam prvi puta u povijesti provode na području cijele Hrvatske sveobuhvatno nacionalno istraživanje „Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – TOMAS HRVATSKA 2019“. Za razliku od dosadašnjih istraživanja TOMAS koja su obuhvaćala samo jadranske županije, TOMAS Hrvatska 2019. prvi će put obuhvatiti profil, zadovoljstvo i potrošnju turista na cijelom području Hrvatske, uključujući i sve kontinentalne županije, a prvi će put također biti vidljivi i podaci o obilježjima turista i njihovoj potrošnji izvan glavnih sezonskih mjeseci.

Podaci za istraživanje prikupljat će se od turista u više od 100 mjesta u Hrvatskoj, obuhvaćajući sve jadranske županije, grad Zagreb, Slavoniju te Sjevernu i Središnju Hrvatsku. Anketirat će se domaći i inozemni gosti iz više od 15 zemalja u hotelima, hostelima, kampovima i objektima obiteljskog smještaja, uključujući i OPG-ove, a planirana veličina uzorka iznosi 14.500 ispitanika odnosno turista.

„Rezultate ovog istraživanja očekujemo 2020. kada će na snagu stupiti i naš paket turističkih zakona. Ishodi istraživanja bit će doprinos pripremi budućih programa i aktivnosti, a sukladno našoj turističkoj politici. Želimo odgovorno voditi turizam koji počiva na kvaliteti i održivosti, a nedavno smo objavili i poziv za Razvoj javne turističke infrastrukture vrijedan 25 milijuna kuna kojim smo prvi put omogućili financiranje studija održivosti. U svim segmentima nastojimo podizati kvalitetu kako bi i naša ukupna turistička ponuda bila što kvalitetnija i konkurentnija“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

„Po prvi puta dobit ćemo uvid u „sliku potražnje“ u razdobljima izvan glavne turističke sezone, što će nam omogućiti da puno kvalitetnije evaluiramo dosad provedene aktivnosti poticanja vansezonskog turističkog prometa, ali i uspješnije pripremimo sve naredne komunikacijske kampanje. Također, rezultati ovog istraživanja po prvi puta pružit će nam informaciju o preferencijama turista koji posjećuju „zelenu Hrvatsku“. Kako je riječ o velikom i za provedbu zahtjevnom istraživanju pozivamo sve turističke subjekte koji će biti izabrani u uzorak da podrže ovu aktivnost i omoguće anketiranje gostiju“, poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako će se dobiveni rezultati koristiti i prilikom izrade novog Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma.  

 „Podaci istraživanja TOMAS neophodan su izvor podataka za unapređenje turističkog proizvoda i njegovu prilagodbu očekivanjima turista, ali i za izračun ukupnih prihoda od turizma i izradu satelitskog računa turizma. Ukratko, TOMAS istraživanje pruža nam relevantnu osnovicu za upravljanje turizmom na nacionalnoj razini, ali i razini regije i destinacije“, zaključio je dr.sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, institucije koja provodi istraživanja TOMAS već 30 godina.

ČERVAR-PORAT: Provaljeno u kamp prikolice

Klara Gulić, Leon Petrović, Antea Blažević i Vito Raičković Nikolaš uspješni na POREČ FESTU