in

Strani mediji straše turiste zbog porasta broja zaraženih u Hrvatskoj

Bild Screenshot

“Korona u Hrvatskoj: broj slučajeva porastao za 232 posto!” od jučer vrišti s internetskih stranica popularnog njemačkog dnevnog lista Bilda koji se od ovog tjedna pridružio drugim europskim medijima u izvještavanju o navodno drastičnoj stopi oboljelih u našoj zemlji.

“Ironično, sve se ovo događa u vrijeme ljetne sezone… Razlog ovakvog šokantnog porasta broja oboljelih jest činjenica da virus očito tek sada stiže na Balkan. Dosad ovdje nije bilo zabilježeno puno slučajeva, zbog čega je ovo povećanje upadljivo. Prema Institutu Johns Hopkins, u Hrvatskoj je dosad zabilježen 3151 slučaj obolijevanja na ukupno 4,2 milijuna stanovnika, a zabilježeno je i 113 smrtnih slučajeva”, navodi se na početku članka čiji je naslov, valjda da se pojača opasnost, opremljen i jednim uskličnikom, piše Novac.hr.

Tendenciozni tekstovi

Usto, njemačke novine, koje imaju službenu tiražu od 1,5 milijuna prodanih primjeraka, čitateljima donose i fotografije praznih istarskih plaža, ali i upozorenja da se u Hrvatskoj i regiji, pandemiji usprkos, od popuštanja mjera odvijaju manifestacije s velikim brojem posjetitelja, a na kojima se gosti praktično ne pridržavaju nikakvih mjera.

Podsjećaju kako se srpski tenisač Novak Đoković, za kojeg se poslije ispostavilo da je bio zaražen koronavirusom, kretao među hordama ljudi u Zadru gdje je bio održan famozni Adria Tour.

Bild ne propušta upozoriti i da se zaraza, među ostalim, Balkanom proširila upravo za izbora, piše Novac.hr.

“Nagli porast broja oboljelih dogodio se nakon naglog popuštanja strogih restrikcija i lockdowna. Osim toga, mjere relaksacije postale su sve popularnije kako su se približavale predizborne kampanje u Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, a rezultirale su čak i otvaranjem noćnih klubova. Usto, u zemlje su počeli pristizati turisti”, piše Bild. Slična upozorenja o lošoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj donose ovih dana i njemački Merkur te austrijski medij Puls 24 News. Prema riječima direktora Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, na najvećim hrvatskim emitivnim tržištima događa se iznimno jaka kampanja za zadržavanje gostiju unutar vlastitih granica, protiv koje se Hrvatska može boriti na dva načina.

“Treba inzistirati na davanju točnih informacija o stanju u našoj zemlji, s posebnim naglaskom na činjenicu da na Jadranu ovih dana bilježimo jednoznamenkasti broj oboljelih gostiju te da je epidemiološka situacija ovdje bolja nego na tim emitivnim tržištima. Osim toga, treba inzistirati na tome da zasad nemamo nijednog turista koji se razbolio tijekom boravka u nekom od naših komercijalnih smještaja”, kaže Ostojić te dodaje kako se drugi način svodi na demantiranje tendencioznih tekstova u stranim medijima.

Demantirati neistine

Kako doznajemo iz Hrvatske turističke zajednice, njihovi su se uredi odmah nakon objave teksta u njemačkim novinama angažirali demantirati netočne navode u Bildu, Merkuru, Spiegelu i austrijskom Puls 24 Newsu, posebno s obzirom na činjenicu da trenutno u Hrvatskoj boravi 100 tisuća njemačkih turista.

Cijeli članak pročitajte na portalu Novac.hr.

Policija će 9. srpnja kontrolirati koristite li pojas i mobitel u vožnji

POREČ: Postavljena kolažna instalacija “Od celuloze do pejzaža”, rad mladih na radionici u sklopu 60. Annala