in

VIŠE OD 85.000 TURISTA od Tara i Poreča do Funtane i Vrsara

Vrsar 31.7.2021. - Foto Tanja Kocijančić

Gužve, kolone na cestama, smještajni kapaciteti puni… Malo je onih koji su na proljeće, kada smo se bavili samo s velikim korona-brojkama, mogli predvidjeti da ćemo ove turističke sezone imati toliko gostiju. A njih na području od Tara i Lanterne preko Poreča do Funtane i Vrsara ima gotovo 86.000! Treba reći da je Vrsar sa svojih više od 16.000 gostiju već prešao za oko tri posto rekordnu 2019., dok Funtana s nevjerojatnih 19.200 turista bilježi rast od 6 posto u odnosu na rekordnu 2019.! U Taru ih ima 18.900 a u Poreču 29.000. To se vidi na cestama, po gradu, trgovački centri i plaže su prepune… A tek kada je oblačno i padne kiša… Korona se ovih dana samo sporadično spominje. I svi se nadaju da ćemo prijeći onu psihološku granicu od 15. kolovoza, kada nam je prošle godine sezona praktički bila završena.

Tar

Poreč je pun kao šipak. Broji više od 29.000 turista, što je trenutni maksimum, jer su zatvoreni hoteli Pical i Pinija (poznatiji kao Luna). Prije dvije godine bilo je u ovo vrijeme sa svim otvorenim objektima oko 31.000 gostiju. Direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik jedini nam je proljetos u intervjuu bio optimističan i najavio da misli kako će se ovog ljeta doista tražiti krevet više.

Foto Polidor Funtana

Smučeni od korone i velikih brojaka, mjera i stalnih zabrana malo mu je tko vjerovao tada. Ali, reći će Velenik, ljudi su željni putovanja, pa su samo čekali da se granice otvore i korona-brojke smanje pa da mogu krenuti na put. Naravno, ulogu igraju i covid-potvrde koje je EU uvela kako bi omogućila putovanja, ali i pokretanje gospodarstava.

Direktorica TZ-a Vrsar Natalija Vugrinec kazala nam je da ovih dana svjedoče ogromnim gužvama po mjestu – turista ima posvuda. Info point TZ-a svaki dan bilježi goste koji dolaze pitati da im pomognu naći smještaj jer ga nikako ne mogu naći. Dodala je da pitaju i za događanja bilo kakva i to ne samo u Vrsaru, nego bilo gdje u Istri, pa traže izlete, vožnje brodom… Uglavnom, i Vugrinec je rekla – samo neka nam potraje, jer interes postoji i za cijeli kolovoz i rujan, kao i u Poreču, gdje Velenik ponovno optimistično najavljuje dobro posezonu.

Riva Poreč 24.7.2021- Foto Loris Peršurić Facebook

-Više je faktora zaslužno zašto imamo toliko gostiju. Osim što su svi bili željni putovanja i odmora na moru, valja istaknuti da je Poreč već godinama kao destinacija pri vrhu. K tome, auto destinacija smo, a sada Europljani uglavnom putuju cestama. Većina se boji otići na daleke destinacije jer žele biti bliže svojim državama u slučaju da ih pozovu natrag ili im uvedu karantenu. Poduzeli smo sve da se kod nas osjećaju sigurno – uveli smo brojne punktove za covid-testiranja i to četiri puta tjedno po povoljnim cijenama. Usto, osigurali smo i objekt za karantenu gdje gosti mogu biti smješteni ako ne daj bože dobiju koronu, nanizao je Velenik.

No, to nije sve. Dodao je da su uložili ogromna financijska sredstva u promociju, posebice na njemačkom i austrijskom tržištu. Rezultate vidimo svaki dan u gradu koji je, kao i cijela Istra, preplavljen gostima iz Njemačke.

Na ruku nam idu i Španjolska i druge europske države koje su završile u crvenom, pa gosti radije biraju Hrvatsku koja se naveliko reklamira kao sigurna. S druge strane, popularne afričke destinacije u ovom su trenutku predaleko Europljanima koji, ne želeći odustati od godišnjeg na moru, ipak na kraju biraju ono što im je najbliže, zaključio je Velenik.

Raspored cijepljenja po Istri do 7. kolovoza – bez zakazanog termina u 11 gradova i mjesta

PAZIN: Završila pustolovina “Kampiranje uz Potok – Škola u prirodi”