in

VIŽINADA: U Kući Maraston kreće projekt zanimljivih eno-gastro radionica

Foto TZ Vižinada - Kuća Maraston

Turistička ponuda Općine Vižinada bit će bogatija za još jednu vrstu zanimljivih događanja koja će zasigurno oduševiti posjetitelje, a riječ je o eno-gastro radionicama u Centru za posjetitelje Maraston. Za taj je projekt Općina Vižinada od Istarske županije na natječaju o dodjeli potpora turističkim projektima i proizvodima na turistički manje razvijenim područjima dobila 27.000 kuna.

Cilj ovoga projekta nastavak je razvoja dosadašnje ponude Kuće Maraston te privlačenje većeg broja posjetitelja, kako bi Kuća Maraston postala prepoznatljivo mjesto s eno-gastro predznakom u području središnje Istre. U sklopu projekta organizirat će se eno-gastro radionice za posjetitelje koje će voditi slavni kuhari (“Show cooking – slow food”), slastičari i domaćice koje već godinama sudjeluju na manifestaciji Slatka Istra sa svojim tradicionalnim slasticama.  Uz meni koji će sastaviti kuhar, ili slasticu koju će napraviti domaćica ili slastičarka, vinar s područja općine Vižinada sljubit će odgovarajuća vina za potpuni doživljaj. Namirnice, poput sezonskog voća, povrća ili maslinovog ulja, nabavljat će se prvenstveno od lokalnih OPG-ova i proizvođača.

Sudionici radionice će kušati sve spravljeno na radionici, i na taj način će im se prezentirali lokalna autohtona jela, tradicionalne istarske slastice i domaća vina. Dojam svakoga tko dođe u Kuću Maraston na taj način će se produbiti i osnažiti, a sudionici će imati priliku na najljepši mogući način doživjeti kulturu te eonološke i gatronomske običaje Istre. Planirano je na da radionici bude oko deset sudionika te voditelj radionice i vinar koji bi posluživao vlastita vina uz određeni obrok ili slasticu.

U ovom projektu zajednički će sudjelovati TZ Vižinada, lokalni OPG-ovi, ugostitelji, turisti i posjetitelji. Projekt se nadovezuje na suradnju s Turističko-ugostiteljskom školom Anton Štifanić iz Poreča te Srednjom školom Zvane Črnje Rovinj čiji su učenici već provodili slične radionice u suradnji s Općinom Vižinada.

-Važno je napomenuti da organizacijom ovakvih radionica kakve uskoro kreću u Kući Maraston doprinosimo razvoju područja kao poželjne eno-gastronomske destinacije, a i ujedno kupnjom lokalnih proizvoda doprinosimo povećanju gospodarske aktivnosti. Stoga se iznimno veselimo što će se turistička ponuda Vižinade istinski obogatiti kroz buduće radionice te pozivamo posjetitelje da se pridruže i iskuse nezaboravne eno-gastro doživljaje u Vižinadi i Kući Maraston, objavila je Turistička zajednica.

-Zahvaljujem Upravnom odjelu za turizam Istarske županije na odobrenoj potpori za projekt eno-gastro radionice koje će se ove godine održati u kući Maraston, a koje će voditi vrhunski kuhari, slastičari, domaćice Slatke Istre te lokalni vinari. Radi se o projektu kojim će se promovirati lokalna eno-gastro ponuda, stvoriti dodatni turistički sadržaj i privući posjetitelje u Visitor center Maraston, kazao je načelnik Vižinade Marko Ferenac.

Foto TZ Istarske županije

Istra najbolja maslinarska regija svijeta 7. godinu zaredom

ZAKLADA ISTRA: Otvoren natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“