in

VRSAR: Turista ima dosta, ali troše manje i borave uglavnom na plažama

Vrsar/Foto Tanja Kocijančić

S obzirom na situaciju i tijek epidemije u Vrsaru mogu biti zadovoljni trenutnim turističkim prometom. Naime, u ponedjeljak, 13. srpnja, Turistička zajednica općine Vrsar evidentirala je gotovo 7.000 gostiju, što je 51 posto u odnosu na isti dan prošle godine kada ih je bilo 13.627.

Većina gostiju, njih oko 5.200 trenutno je smještena u kampovima kojih Vrsar ima podosta, što se u ovim vremenima pokazalo kao velika prednost. U hotelima se odmara 812 turista, u privatnom smještaju njih 535, potom 307 ih je u nekomercijalnom smještaju (vikendaši), a 110 ih boravi u ostalim vrstama smještaja.

Po ostvarenim noćenjima od prvog dana ove godine pa dosad prednjače Nijemci, a zatim slijede Slovenci, Austrijanci, Talijani i Česi.

-S obzirom na trenutnu situaciju s epidemijom i stanje u ostalim turističkim dijelovima Hrvatske zadovoljni smo s dnevnim brojem gostiju (oko 60% u odnosu na lanjske brojeve). Nadamo se da će se turistički promet još poboljšati, ili barem ostati na ovoj razini.

Posjetitelji koji dolaze u ured TZ-a ne govore o bojazni od korone, ni o strahu od povećanja broja zaraženih kod nas. Uglavnom ih brine mogućnost zatvaranja granica, veli nam direktorica TZ-a Natalija Vugrinec.

Epidemija ima i neke prednosti. Naime, pojašnjava direktorica, u TIC-u je vidljivo povećan broj vlasnika kuća i stanova za odmor koji dolaze prijaviti boravak i platiti turističku pristojbu, a sve zbog obveze predočavanja tih dokumenata prilikom prijelaza granice.

Kreću li se gosti po mjestu, posjećuju li lokale, pitali smo.

-Nažalost, puno muvinga u mjestu nema. Stječe se dojam da gosti provode vrijeme na plaži i u okviru kampova i naselja. Ugostiteljski objekti su prilično popunjeni u vrijeme večere, ali prije i poslije ne previše.

Drastično je smanjen broj gostiju koji odlaze na izlete brodom i koji posjećuju trgovine i štandove sa suvenirima, saznajemo od Vugrinec.

Što se tiče smještajnih objekata, nisu otvoreni hotel Pineta i apartmani Riva i naselje Petalon. No, u TZ-u ističu da bi se Riva i Petalon otvoriti tijekom ovog mjeseca, a Pineta prema potrebi.

OD 13. SRPNJA - Stožer donio novu odluku o maskama, evo gdje će sve biti obavezne

U Istri u srijedu još 2 pozitivnih na Covid-19

Ukrala auto u Poreču, pa krenula u provalu u Umag

Ukrala auto u Poreču, pa krenula u provalu u Umag