in

Županijske potpore manjim turističkim mjestima – Parenzani u Vižinadi, Astrofestu u Višnjanu, Živim jaslicama u Sv. Lovreču…

Foto: TZ Vižinada

Upravni odjel za turizam Istarske županije dodijelio je potpore za 27 turističkih manifestacija regionalnog (i nacionalnog) značaja koje se održavaju na turistički manje razvijenim područjima Istre, primarno izvan glavne turističke sezone.

Sukladno ciljevima iz Master plana razvoja turizma Istre do 2025. godine, za postizanje ravnomjernog turističkog razvoja Istre, razvoj cjelogodišnjeg turizma i jačanje brenda destinacije Županijski odjel za turizam imao je na raspolaganju 530.000 kuna kroz dvije mjere.

Pa je tako 340.000 kuna dobilo 27 turističkih manifestacija regionalnog (i nacionalnog) značaja koje se održavaju na turistički manje razvijenim područjima Istre, primarno izvan glavne turističke sezone. Kod tih manifestacija želi se potaknuti podizanje razine kvalitete njihove organizacije, nadogradnja, odnosno kontinuirano poboljšanje, a jedan od važnijih aspekata su bili i ekološki.

Daljnjih 190.000 kuna dodijeljeno je za 8 turističkih projekata u okviru selektivnih oblika turizma kao što su outdoor i aktivni turizam, odnosno cikloturizam, kulturni turizam i eno-gastronomski turizam.

Kako je pojašnjeno iz tog županijskog odjela, ovim potporama se želi potaknuti razvoj javne turističke infrastrukture i valorizirati autohtone vrijednosti, istarsku tradiciju, kulturu i običaje, odnosno podignuti razinu kvalitete, ponudu destinacije a sve u skladu sa Master planom turizma Istre i planovima i strategijama nižih redova.

Temeljem javnog natječaja Upravni odjel za turizam zaprimio je ukupno 63 zahtjeva, od čega 40 za dodjelu potpora turističkim manifestacijama i 23 zahtjeva za projekte.

Najviše su dobili Trka na prstenac u Barbanu i utrka 100 milja Istre, po 50 tisuća kuna, AZZRI-jevi Dani otvorenih vrata agroturizama (30 tisuća kuna), potom Subotina po starinski u Buzetu (20 tisuća kuna), Kestenijada u Oprtlju (15 tisuća kuna) i brojni drugi..

Izdvojit ćemo Astrofest u Višnjanu koji je dobio 10 tisuća kuna, potom Rekreativni biciklistički maraton Parenzana u Vižinadi koji je dobio 7.000 kuna, te 5.000 kuna za Airsoft susret.

Općina Sv. Lovreč za Žive jaslice dobila je također 5.000 kuna.

Vrsarski stolnotenisači sigurni na vrhu ljestvice

foto tz rovinj

ROVINJ: Posebna regulacija prometa zbog snimanja filma sa Salmom Hayek i Samuelom L. Jacksonom